Verslag Eurosonic: Donderdag

print Printvriendelijke versie
16-1-2007 21:53:56
Ook dit jaar is Graz weer van de partij tijdens het Noorderslagweekend. Drie dagen vliegen we van zaal naar zaal en proberen zoveel mogelijk bands te zien. Hoogtepunten van de eerste festivaldag: Leningrad, The Cheaters en The Sunshine Underground.

Eurosonic begint altijd met de droom dat nergens een rij staat, het geluid goed staat afgesteld en elk optreden fantastisch is. Een droom die overgaat in een dagdroom en vaak langzamerhand verdwijnt. Het begin van de avond is nog goed, voor de Spiegel staat geen rij, binnen is ruimte en speelt een uiterst amusante band uit Noorwegen: The Cheaters. De zanger uit hoofdstad Oslo beschikt over een warm stemgeluid wat dit garagebandje een iets ander geluid geeft dan bijvoorbeeld The Hives. Toch gaat het geluid vrij snel vervelen, de nummers lijken allemaal net iets teveel op elkaar.

Peter, Bjorn en John spelen in Huize Maas, de vrees voor elke rij-hater. Na veertig meter rij wat ongeveer dertig minuten kostte is het fijn om eindelijk de zaal in te wandelen. Waarschijnlijk staat de zaal vol met mensen die wachten op zomerhit ‘Young Folks’ toch heeft het Zweedse trio al twee albums op hun naam die beiden erg Brits klinken. Ook vanavond in Huize Maas, de band had uit Birmingham kunnen komen en zijn opgegroeid met Morrissey maar ook invloeden van Joy Division. Tuurlijk spelen ze ‘Young Folks’ en uiteraard fluit de halve zaal mee.

Aan de andere kant speelt The Sunshine Underground, eerder in Nederland te zien op London Calling en vernoemd naar een nummer van The Chemical Brothers. Ze klinken als de eerste dagen van Blur, hebben de gitaren meegekregen van The Clash en zijn behoorlijk actief. Het type band wat niks nieuws brengt maar in drie kwartier niet gaat vervelen.

Uit Dundee komen de jongens van The View, tegenwoordig staan ze wekelijks in het Britse blad NME, de verwachtigen op Eurosonic zijn hooggespannen maar die kunnen ze helaas niet waarmaken. De podiumpresentatie is erg rommelig en de band lijkt erg nerveus te zijn voor deze show. Single ‘Posh Boys’ is alleraardig maar het verdere reperoire van de band is voorlopig nog te eentonig om werkelijk ‘the new next big thing’ te zijn.

Leningrad heeft deze zorgen niet. Zoals de naam doet vermoeden komt deze band uit hoe kan het ook anders: Rusland. Deze veertienkoppige band is in eigen land vooral berucht vanwege de vulgaire teksten maar krijgen tegenwoordig weer airplay op de radio. De band laat zich vergelijken met Gogol Bordello, typische balkaninstrumenten maar ook ‘gewoon’ een tuba, drums en gitaar. De stadschouwburg danst alsof ze in St Petersburg zijn, in plaats van wodka schenken ze vanavond bier. Leningrad is klaar voor de festivals.

Tegen het einde van de avond is het moeilijk kiezen, immers overal rijen. In Vindicat speelt Enter Shikari. Als je het geluid uitkleed blijft er iets over wat op Prodigy zal lijken, nu is het vooral heel hard en melodieus, adhd op zijn best. Daarna is vooral ‘De Puddingfabriek’ erg populair, de dj’s van Edbanger records zorgen voor een mooie afterparty, detail: gratis drank, de nacht was lang.

tekst: Henk Kanning

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google