de Graz gids voor Crossing Border

print Printvriendelijke versie
15-11-2006 0:49:19
Graz is te gast op Crossing Border en doet uitgebreid verslag. Uiteraard kan je niet alles zien, daarom proberen wij voor jullie een aantal bands te selecteren, een tipje van de sluier of gewoon onze eigen favorieten, vul het zelf maar in.

Crossing Border staat weer voor de deur; het festival waar de combinatie literatuur, muziek, film en beeldende kunst centraal staat. Van een festival in een kraakpand (1993) via Brussel en een paar jaar in de verschillende theaters rond het Leidseplein in Amsterdam is Crossing Border al weer een paar jaar thuis in de Hofstad, in het Theater aan het Spui. Daar zullen de bezoekers vanaf 15 november vier dagen lang de kans hebben om schrijvers, dichters en muzikanten van dichtbij aan het werk te zien.

In al die jaren zijn er diverse grootheden te gast geweest op het festival. Of op het laatste moment net niet, zoals in 1998 toen de drie grootste namen op dezelfde avond (Tricky, K’s Choice en Lamb) moesten afzeggen. Maar er zijn genoeg positieve herinneringen, zoals het ‘Tomato’ project van Underworld’s Carl Hyde, het optreden van Placebo in een oude bioscoopzaal en het toen ineens al doorgebroken Coldplay in de Melkweg; een optreden waar we het nummer ‘Amsterdam’ aan te danken hebben.

Het festival bracht kippenvel optredens van Yann Tiersen en Low, betekende het live-debuut voor Spinvis en de ballonnen van de Flaming Lips vlogen al lang voor het Pinkpop-optreden van deze zomer door de schouwburg. Elk jaar heeft zo zijn eigen verhalen en herinneringen. Genoeg te beleven dus! Zo geldt het ook voor dit jaar, Graz is te gast op het festival en doet uitgebreid verslag. Uiteraard kan je niet alles zien, daarom proberen wij voor jullie een aantal bands te selecteren, een tipje van de sluier op te lichten of gewoon onze eigen favorieten te noemen, vul het zelf maar in.

Woensdag 15 november

Speciale muzikale opening van het festival in een grote feesttent op het Spui. Vanaf 20:30 zullen hier meerdere optredens plaatsvinden. Typhoon stond onder meer op Lowlands, Noorderslag en op Parkpop, nu mag hij zijn talent showen aan het Crossing Border publiek. Dat Typhoon uit een muzikale familie stamt blijkt wel als we naar het programma kijken, hier staat namelijk ook Blaxtar geprogrammeerd. Inderdaad, de iets meer poëtische grote broer van Typhoon. Sterk gevonden teksten met goede beats, niet te missen aangezien de broers na elkaar spelen.

Ook een aanrader is de combinatie Bang Bang & Kubus, een Engelse oud-punker met een Nederlandse hiphopproducer. Kubus laatste project trok de aandacht van Bang Bang, ze maakten samen het album ‘The Road Mix’ een combinatie van spoken word met de beats van Kubus. Wie in de hiphopsfeer wil blijven en daar graag wat soul en jazz in vermengd ziet, moet ook zeker Wudstik checken.

Een van de grote blikvangers op de woensdagavond is het Amsterdamse Room Eleven. De organisatie omschrijft het als jazzbossafolksoul. Debuutplaat ‘Six White Russians And A Pussycat’ werd goed ontvangen even als de optredens van dit vijftal. The Holmes Brothers zijn al goed voor een carrière van 38 jaar! Hun rootsmuziek is van een hoog niveau, zo af en toe vullen ze een set aan met een paar covers, dit alles vergezelt met een brede glimlach. Cassandra Wilson, bekend in de jazzwereld als pianiste en gitariste, ook kan ze uitermate goed zingen. Ze is bekend en groot geworden met het New Yorkse M-base Collective.

Donderdag 16 november

DAAU stond ooit voluit voor Die Anarchistische Abendunterhaltung en is een Vlaams collectief van oud-kunstacademiestudenten en verantwoordelijk voor de “viool-riff” van de dEUS hit Suds & Soda. Vaak staat het podium vol met diverse artiesten. Eerder al succesvol op Roskilde en Pinkpop, nu is het tijd om het nieuwe album te promoten op Crossing Border.

Bas Jacobs was eerst bassist bij het door John Peel geliefde Seedling, schreef een dichtbundel en staat nu met Pfaff op Crossing Border. Voor hem bestaan grenzen niet dus verwacht een grensverleggend optreden. Psapp, afkomstig uit Londen en dol op experimenteren geen concert is hetzelfde, dit is voor ons meteen te reden om dit concert niet te missen!

Futureheads, vierstemmig en door velen gehaat of geliefd. In thuisland Engeland mochten ze meerdere keren het voorprogramma van Muse verzorgen, in Nederland ook geen onbekende met optredens op Lowlands en London Calling. Verwacht veel meezingende fans die speciaal voor Futureheads en Razorlight naar Crossing Border komen. Razorlight is meteen de ‘grootste’ band van de avond, in Engeland is het een grote hype en spelen ze avond naar avond voor uitverkochte zalen, in Nederland gaat het minder snel maar krijgen ze met single ‘America’ aardig veel zendtijd op de clipzenders.

Tussen die twee bands kun je Roosbeef moeilijk overslaan. De innemende roodharige zangeres speelt elke zaal plat met haar oorspronkelijke persoonlijkheid, spontane presentatie en bevreemdende teksten. The Drams zijn nog niet zo bekend, bekender was zanger Brent Best met zijn vorige band Slobberbone. Een aantal bandleden zijn meegetrokken naar dit nieuwe project, meerstemmig en wisselend van hard tot ingetogen.

Vrijdag 17 november

Voor wie de vorige tours of Lowlands heeft gemist (of het gewoon nog een keer wil zien) staan vanavond The Veils op het programma. Een band die net iets meer bij Crossing Border past is De Kift: literatuur in muziek verpakt en met een theatrale podiumpresentatie. Gas terugnemen kan ook, bijvoorbeeld bij de open haard muziek van Midlake.

Dé twee namen van vanavond staan helaas recht tegenover elkaar. Joan as Policewoman is een van de meest besproken singer songwriters van dit jaar en zorgde deze zomer in de Juliet tent op Lowlands al voor een onvergetelijk hoogtepunt. Misschien maar even van je bui laten afhangen of je voor haar of TV on the Radio kiest, want dit is wel hele andere koek: de muziek van dit gezelschap schiet van electro via hiphop naar post punk. Archie Bronson Outfit doet daar qua veelzijdigheid niet voor onder. De bio op de site van Crossing Border rept van ‘Scandinavische psych, Belgenpop, een Marokkaanse rhaita en, vooruit, een snufje Britpop hier en daar)’.

Afkoelen kan daarna bij Stuart A. Staples. De zanger stond al eerder op dit festival met Tindersticks: de ultieme muziek voor de vallende blaadjes. Ook solo weet hij voor de ultieme achtergrondmuziek voor een goed glas whisky te zorgen. Iets waar de man ongetwijfeld zijn onweerstaanbare donkere stem aan te danken heeft.

Zaterdag 18 november

Op het eerste gezicht weinig aansprekende namen, maar daardoor misschien juist een dag om nieuwe dingen te ontdekken. Al maakt een akoestisch optreden van podiumbeest Admiral Freebee natuurlijk wel nieuwsgierig. Het Noorse Supersilent maakt experimentele, moeilijk te bevatten “muziek” en was vorig jaar hét hoogtepunt van het Impakt-festival in Utrecht (en gaf misschien wel een van de meest verpletterende concerten dat jaar in de Domstad). Hun landgenoten van In The Country klinken niet zoals de bandnaam; verwacht eerder jazz met piano.

Voor country moet je wél zijn bij de Wingdale Community Singers die dat bovendien met folk en americana combineren. In het verlengde daarvan ligt de filmische pracht van Storybox, met diepgaande en prikkelende teksten en daardoor een Crossing Border band bij uitstek. De bandnaam van Brian Jonestown Massacre klinkt een stuk bedreigender dan de muziek zelf, die eerder aan een band als de Dandy Warhols doet denken. Nog meer positieve vibes bij Arrested Development die een verrassende comeback hebben gemaakt en vorig jaar op Lowlands al overtuigden als sterke liveband. Iets dat bij hiphop helaas nog geen vanzelfsprekendheid is.

Natuurlijk leggen wij als Graz de nadruk op het muzikale onderdeel binnen het festival. Maar de ervaring heeft geleerd dat het ook zeker de moeite is om een van de spoken word passages mee te pakken van mensen die je vooral als muzikant kent, of je een stukje te laten voorlezen door een schrijver. Of alle uitingen van beeldende kunst en dingen om de muziek en de schrijvers heen die zo’n festival meerwaarde geven. Zoals Wim de Bie die er het hele weekend aanwezig is met zijn Bieslog, een breed gewaardeerde weblog over van alles en nog wat. Ook het hele weekend te checken: de Fatale Meisjes die je in de beslotenheid van een auto laten kennismaken met de belevenissen van personages op locaties waar de auto ooit was.

Want ook die grenzen zijn er om overschreden te worden; van bandjes kijken naar een wat gevarieerder avondje uit. Dus wellicht tot komend weekend in Den Haag, tot Crossing Border!

Nog meer tips en leesvoer in de Crossing Border special die Jorisz op zijn weblog bij elkaar heeft verzameld.

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google