Roskilde-verslag dag 2

print Printvriendelijke versie
12-7-2006 23:40:12
Muziek, zonnebrand, bier, zweet. Roskilde '06 was een prachtige editie. Ook Graz was erbij met uitgebreide verslaggeving. Dag 2 met ondermeer Birdy Nam Nam, Morrissey, Bob Dylan, Scissor Sisters en Wir Sind Helden.

Vrijdag 30 juni 2006:

Het is weer warm deze tweede dag van het muziekprogramma, heel warm zelfs. De thermometer geeft een temperatuur aan ergens bovenin de twintig graden. T-shirts kunnen uit en veel bikini’s kunnen aan, harige buiken en zonnebrand. Een briesje zorgt ervoor dat het goed vertoeven is, de ‘crowd security’ heeft het druk en blijft bekers water uitdelen. Gogol Bordello is het bonte gezelschap wat als eerste band mag aantreden in de Arena, drie jaar terug stonden ze ook al op Roskilde en sinds dat optreden is de band in een stroomversnelling geraakt. Er werd een uitgebreide tour gedaan en steeds meer mensen raken vertrouwd met de vrolijke ‘gipsy punk/funk’ van dit internationale gezelschap. Een zanger met nu al de mooiste snor van het festival en een divers arsenaal aan instrumenten zorgen voor een goede sfeer en blijkt een goede opener van deze tweede festivaldag.

Elk jaar weer heeft Roskilde van die bands op het programma met een naam waar je gewoon nieuwsgierig van wordt en het concert wil zien zonder ook maar één idee te hebben wat voor muziek ze maken. Eén van deze bands is Birdy Nam Nam, geprogrammeerd in de Metropole blijkt het hier om een dance-act te gaan. De groep bestaat uit 4 Franse DJ’s die allemaal al diverse nationale en internationale DJ titels achter hun naam hebben staan, niks wordt gesampled en elke melodielijn wordt ter plaatste uitgevonden zodat geen enkel concert hetzelfde is. Deze combinatie zorgt voor opzwepende dance waar het publiek enthousiast op reageert en zich volledig in het zweet werkt.

Muziek van een heel ander kaliber maakt Martha Wainwright, dochter in de Wainwright dynastie. Broer Rufus speelt vanavond in een grotere tent maar ook Martha kan op een groot publiek rekenen. Goed is het helaas niet, vaak is het vals en bij vlagen blijkt de set erg voorspelbaar te zijn. Het speelt haar ook duidelijk parten dat ze vol in het daglicht op een van de heetste momenten van de dag haar set moet afwerken. Waarschijnlijk was het beter geweest als ze s’avonds in het donker mocht spelen want nu verkiezen veel bezoekers de warme tent voor een plekje in het gras.

Ondertussen is het veld voor de Orange stage al aardig volgelopen. De Noorse band Kaizers Orchestra mag dit podium vandaag openen en is in heel Scandinavië een graag geziene gast op de festivals. Ze stonden al twee keer eerder op Roskilde maar nog niet op het podium waar elke band wil staan, Orange. De set kenmerkt zich met veel werk van het vorige jaar verschenen album Maestro, vrolijke hoempapa muziek met een begeleidend drumwerk op olievaten. Uiteraard ontbreken de bekendere nummers Evig Pint en het debuut Ompa til du dør niet. Toch verschilt het trucje wat ze ditmaal opvoeren niet van eerdere optredens. De bezoeker die Kaizers Orchestra al eerder zag spelen op de vele festivals die ze elke zomer aandoen zag een routine show. Desondanks blijft een Kaizers Orchestra show altijd een waar spektakel, dit omdat de bandleden geboren zijn om op een podium te staan. Ompa til du dør!

Tijdens Kaizers Orchestra begint zich naast het Orange podium al langzaam een rij te vormen voor het optreden van Morrissey, deze man is in Scandinavië ontzettend populair. Uiteraard veel T-shirts van The Smiths in het publiek maar de kans dat deze band ooit nog herenigd op de planken staat is uiterst nihil aangezien Morrissey onlangs nog een miljoenenbod naast zich neerlegde. Als het stoplicht eenmaal op groen gaat en de hekken open gaan loopt het voorvak vrijwel direct vol met diehard fans die al schreeuwen voor hun held. Dit zorgt niet alleen voor een goede sfeer in de rijen voor het podium maar ook op het podium, als Morrissey met een brede glimlach het podium betreedt en meteen aftrapt met ‘Panic’ raken fans in extase. De set kenmerkt zich door veel werk van het dit jaar verschenen: ‘Ringleaders Of The Tormentors’ en enkele songs van The Smiths. Na afsluiter Irish Blood, English Heart nog even de verwachting tot een toegift maar deze blijft achterwege. Een perfecte performance van een rasartiest die laat zien dat hij nog steeds op de grote podia hoort.

Iemand die nog niet zo heel lang op de grote podia mag kijken is Rufus Wainwright, hij is het tweede lid van de Wainwright-clan die vandaag op de planken staat en de vierde in het geslacht Wainwright spelend op Roskilde. De Arena is afgeladen vol en dit blijkt voornamelijk te komen door het succes van de film Brokeback Mountain. Rufus heeft hier de filmmuziek voor geschreven en veel fans hopen enkele van deze songs dan ook te horen. Het concert kenmerkt zich door nummers van het naamloze debuut en werk van succesalbums 'Want one' en 'Want two'. Uiteraard een duet met zusje Martha om de avond te besluiten. Door het hysterische publiek komt Rufus verlegen over, en brengt hij Roskilde niet die kwaliteit wat hij in een intiemere setting wel kan brengen. Een herkansing in een intiemere setting graag.

Het is hem echt, de kromgebogen man op het podium: 'de grote' Bob Dylan. De enorme mensenmassa lijkt vooral op de been om de goede man te zien. En dan voornamelijk met de nadruk op 'zien'. Muzikaal bakt hij er niet heel veel van. Uiteraard zijn de nummers die de goede man speelt stuk voor stuk goed voor een groot deel muzikale geschiedenis maar kwaliteit biedt het niet echt meer. Dat de goede man alsnog wegkomt heeft hij voornamelijk te danken aan zijn naam en het voorkomen maar helaas niet meer aan zijn muzikale kwaliteiten. Hij lijkt steeds te hoog te zingen en hiermee zijn stem te verknallen. Wil je echt van de man zijn muziek genieten dan kan je tegenwoordig beter een van zijn cd's opzetten, aan het einde van dit jaar komt er nog een nieuwe album. Desondanks blijft het leuk om even mee te doen in het collectieve aapjes kijken om hierna snel wat anders te zoeken.

Dat anders is Wir Sind Helden, in Duitsland wereldberoemd en in Nederland timmeren ze aardig aan de weg. Dat Studio Sport hun nummer 'Wenn es passiert' dagelijks in de uitzending laat terug komen is goede reclame voor de band die in Duitsland de hitparades haalt. Energiekvol optreden met een knipoog naar het WK voetbal, een kleine indicatie van de verschillende nationaliteiten leert dat er best Duitsers op Roskilde zijn. Hun set met daarin uiteraard de hits 'Guten Tag' en 'Von hier an blind' staat als een huis en zorgt dat de band in Denemarken winnend van het podium gaat. Misschien leggen ze in Denemarken wel de basis voor een verdere verovering van Europa. Hun Duitstalige zang kan een belemmering zijn maar ze laten zien ook in het Engels goed uit de voeten te kunnen.

Ondertussen zorgen de beats van DJ Sneak voor een waar feestje in de Metropole, het publiek was al lichtelijk opgewarmd door een helaas matige set van Happy Mondays maar nu kunnen ze later dan verwacht helemaal los. Dansbare muziek ergens tussen Basement Jaxx, Daft Punk en Aphex Twin in aangevuld met wederom een goede licht en projectieshow zorgen voor een nieuw succes in de Metropole. Een poging om Mike Skinner met The Streets te zien strand ruim voor de Arena. Het is zo druk dat de mensen tot op de camping staan te luisteren. Met alleen horen neem ik geen genoegen en verschuif de poging The Streets te zien op naar Lowlands waar ze ongetwijfeld beter in het programma zijn gezet. Een verwenning van de inwendige mens verder en een blik op het programma wekt intresse voor Scissor Sisters die op Orange de dag mogen afsluiten. Pink Floyd klassieker 'Comfortably Numb' gecovered door dit bont gezelschap is een Roskilde hoogtepunt. Later op de avond nog een poging gedaan om lokale favoriet Kashmir te zien maar ook deze keer is het weer te druk in en rond de Arena, dan maar van iets verderop een paar nummers maar deze kunnen me niet overtuigen om te blijven. Tijd om rust te zoeken voor mijn vermoeide benen.

Tekst: Henk Kanning

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: hENK    Geplaatst op: 30-8-2006 23:52:29
thanks! leuk altijd dat soort weetjes!

Van: Pol    Geplaatst op: 7-8-2006 15:34:00
uit de film "the party" met Peter Sellers

Van: hENK    Geplaatst op: 14-7-2006 0:34:06
Volgens mij weet de band dat zelf ook niet ;)

Van: Bas    Geplaatst op: 13-7-2006 16:55:49
Quizvraag:
Waar komt de naam Birdy Nam Nam vandaan?


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google