Pinkpop is terug als echt pop-festival

print Printvriendelijke versie
13-6-2006 0:05:26
Vorige week genoot ik weer voor het twaalfde achtereenvolgende keer van Pinkpop. Dit keer een zonnig weekendje en een uitverkochte editie. Dat is wel eens anders geweest. Ik zag het festival groeien van een eendaags festival met twee podia en nog geen 50.000 bezoekers, tot uitverkochte driedaagse spektakels rond de millenniumwisseling en weer zien terugzakken tot een dieptepunt vorig jaar, wat bezoekersaantallen betreft. “Is het een aflopende zaak wat Pinkpop betreft? Kan Pinkpop nog terugkomen?” vroeg de media zich afgelopen jaar af? Dit jaar hebben Jan Smeets en zijn mensen bewezen dat hat kan. Pinkpop is terug met een uitverkocht festival. Eén van zijn belangrijkste medewerkers vertelde me tijdens Pinkpop nog: “Als het met deze line-up niet was gelukt, was ik ermee gestopt.”

Veel nieuw publiek
Op de anders zo rustige zaterdag, was dit jaar ook het hoofdpodium open, stonden er goede acts op het program en waren er al meer mensen dan vorig jaar op maandag. ’s Ochtends bij de campings viel de drukte me eigenlijk alleszins mee. Veel mensen kwamen pas na twaalven aan en verbaasden zich dat er al tenten op de campings stonden. “Die gingen toch pas om 12 uur open? Stond op internet.” Voor mijn gevoel waren er veel mensen die voor het eerst op Pinkpop waren en zelfs voor het eerst op een festival. Ook de samenstelling was anders dan een paar jaar geleden. Stond je toen nog te springen tegen een bezwete, getatoueerde rug met ongewassen staart erboven, of lag er af en toe onverwachts een rocker met kisten en een vaal zwart shirt in je nek, dit jaar zag ik mannen met keurig geschoren koppies en jasjes van The North Face tussen het publiek doorlopen. Ook de dames zijn niet meer alleen roodharig, zwart opgemaakt of met dreads. Ik stond dikwijls over jonge meisjes te kijken, die oorbellen in hadden, doekjes om hun nek en zelfs lekker roken. Kortom, niet alleen maar die-hard festival publiek, maar vooral veel jonge, nieuwe festivalliefhebbers. En dat is natuurlijk ook niet zo raar met pop-acts als Blof, Racoon, Franz Ferdinand en Red Hot Chili Peppers op het affiche. Een echt POP-festival. Eén en ander resulteerde wel in een wat mak en passief publiek. Bij Placebo in het voorvak werd bij het inzetten van de slotnummers “Special K” en “Nancy Boy” wel gejuicht, maar kwam de boel nauwelijks in beweging. En zelfs bij Franz Ferdinand schaamde me ik bijna als ik te hoog sprong. Maar gelukkig was de sfeer goed en gezellig. De weinige kledingkraampjes hadden zich nauwelijks op dit ‘nieuwe publiek’ afgestemd, want ze waren nog volop gevuld met de oude zwarte lange t-shirts met doodshoofden erop of prints van Guns ’n Roses, Nirvana of Pearl Jam.

Nostalgie
Tijdens mijn eerste Pinkpop (’95) zag ik dEUS voor het eerst. Het kwam in eerste instantie op me over als een stel mannen die hard door elkaar aan het schreeuwen waren. Later bleek dat “Suds & Soda” te zijn geweest. Ik ben hun muziek gaan luisteren en zag ze twee jaar erna weer op Pinkpop. Toen ben ik het gaan waarderen en heb ze sindsdien gevolgd. Niet alleen dEUS, maar ook alle uitzaaiingen ervan. Toen ik ze twee jaar terug na een lange stilte weer terugzag op Lowlands, vond ik het rommelig. Ze hadden toen net hun nieuwe cd af en wat wisselingen in de band gehad. Bij hun laatste optreden in de HMH was dat weer helemaal goed. Mauro was erbij gekomen, Graig en Danny weg, maar ze speelden erg goed en het klonk als een band die al jaren samen speelde. Op Pinkpop speelden ze dit keer op de zondag op het hoofdpodium. Helaas was het weer rommelig. Gedurende het hele optreden waren ze erg bezig met monitoren die te hard of te zacht stonden, waardoor de hele band een beetje afgeleid was. Ook had ik persoonlijk voor een festivaloptreden een andere set gespeeld. Ze hebben zat festival-nummers. Maar al met al is het toch Tom Barman die daar staat en die heeft wat mij betreft de mooiste zangstem die ik ken met een aantal zeer goede nummers, dus heb ik me weer heerlijk vermaakt. Toch zie ik ze liever in een zaal.

Ook Placebo is zo’n band die ik op Pinkpop heb ontdekt. In ’96 had iemand een cd voor me meegenomen uit Engeland. Een cd met een jongetje erop in een rode trui. Maar eens proberen. Een soort punk met metaalgeluiden en een zanger met een irritant hoog stemmetje. Zoiets zal ik ervan gedacht hebben. Na een keer of vijf geluisterd te hebben ging hij in de kast. Het jaar erop speelde Placebo op Pinkpop. Die zondagmiddag was er veel te zien: Limp Bizkit, Lamb, Rammstein, en Faithless stonden op m’n lijstje en daar ergens tussenin ook Placebo. (Achteraf een goede middag, want al deze acts zijn later nog eens als headliner op Pinkpop teruggekomen). Ik was toch benieuwd en ging kijken. Ik zag een kleine jongen met half lang zwart haar, die zich had opgemaakt als een vrouw. Het halve concert zat hij gehurkt met zijn gitaar tegen de versterkers aan het piepen. De andere helft sloeg hij razendsnel langs zijn snaren, terwijl en langzamer zong. De energie waarmee hij speelde en de rust en overtuiging waarmee hij zong maakte indruk. De beste act van die dag. Ik haalde de cd toch weer uit de kast en vanaf dat moment was ik fan. Ik volgde ze van Vredenburg naar de HMH en van Lowlands weer naar Pinkpop. Elk album wat ze uitbrachten bleek nog weer beter dan de voorgaande. Ik zag ze groeien van androgyne goth-punk naar volwassen melancholische poprock. Altijd hielden ze een eigen sound. Het stemgeluid van Brian werd alleen maar beter. Bij de eerste optredens stonden er jonge meisjes met zwarte nagellak en bruidsjurken vooraan, die na het optreden mee wilden naar de kleedkamer. Dat is nu voorbij. Hoewel de jonge meisjes er nog stonden, zijn de mannen volwassen geworden en gaat het nu alleen om de muziek. Nu dan voor de derde keer op Pinkpop. Na twee keer in de middag op het noord podium, dit keer als afsluiter op zuid. Ze speelden zeer professioneel en volwassen. Persoonlijk had ik er op een festival wat meer klassiekers doorheen gegooid, maar ik begreep dat de pers ze daarop juist had afgebrand toen ze dat de vorige keer deden.

Wie nog iets wilde ontdekken moest vroeg opstaan
Placebo en dEUS had ik dus al eerder ‘ontdekt’ op Pinkpop. Voor Franz Ferdinand had je twee jaar geleden moeten komen en de Kaiser Chiefs stonden vorig jaar al op het John Peel stage. Dat waren overigens toen beide zeer leuke optredens met een klein clubje publiek. Een schril contrast met dit jaar, waarbij ze beide het hoofdveld vol hadden. Ook acts als Red Hot Chili Peppers, Tool, Skin, Danko Jones, Racoon en Deftones had ik al eens eerder op het Pinkpop gezien. Viel er eigenlijk nog iets te ontdekken? Jawel, maar de ontdekkers moesten dan wel vroeg op staan. Pete Murray, Kashmir, Living Things, The Rakes, allemaal speelden ze als opener op een podium. Daarom heb ik ook geen van allen gezien.

Geen dance-acts dit jaar
Wat heb ik dan wel ‘ontdekt’ dit jaar? Infadels en The Flaming Lips. Beide een feest in de tent. Bij de Infadels een dans-feest en bij The Flaming Lips was het meer een soort carnaval. Waar Pinkpop zich de laatste jaren altijd heeft laten tekenen door dance-acts (denk aan Faithless, The Prodigy, Chemical Brothers, Underworld, Moby, Audio Bullys, Junkie XL en zelfs Tiësto) stond er dit jaar opvallend genoeg geen enkele dance-act geprogrammeerd. De enige act met electronica was Hooverphonic, maar dat is eerder loungen dan dance. De enige echt dans-act was Infadels. Welliswaar een met beats en geluiden opgeleukte rock ’n roll act, maar het was zeker dansbaar. Ik stond voorin en het bewoog goed mee. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik niet de gehele act ben gebleven. Toch te weinig afwisseling en/of spanning om mij een uur te kunnen boeien. The Flaming Lips maakte er een feel good feest van door alle extra’s. De zanger kwam in een ballon op. Over het hele publiek danste grote gekleurde ballonnen. Regelmatig werden er confetti en serpentines afgevuurd en waren er leuke beelden te zien. Ook stonden er dansers publiek) aan weerszijden van de band in kerstmannenpakken en groene glimmende pakken mee te dansen tussen de rook. Een paar nummers lang vroeg ik me af waar de band was, want die kon je door al dat gedoe niet meer zien, maar dat hinderde niet. Het was feest! Overigens was er wel dance in een tent. Op de campings waren DJ’s. Ik stond voor het eerst op camping B. Best gezellig hoor, met koffiedames, goed gitaarspel en reuze twister, maar wat een eind lopen en ik miste de muziek van het festivalterrein. Maar goed. Daar was een dance-tent. Ik ben er op zondagavond heen gegaan. Gezellig en lekker warm. Maar (sorry dat ik het zeg hoor) wat een slechte DJ’s. Ik kan er nog een heel stuk over schrijven, maar dat laat ik maar.

Werrem sjinke en andere hoogtepunten
Admiraal Freebee op zaterdag was geweldig! Zo hoort gitaarmuziek te zijn. Danko Jones deed weer hetzelfde trucje als ik al jaren van hem zie. Niet echt interessant meer. Voor Tool was de 3FM-tent vijf jaar geleden veel te klein. Ik was benieuwd of ze hetzelfde op zo’n groot podium net zo konden overbrengen. En dat ging zonder moeite. Dit keer had Maynard een hanenkam, maar verder stond hij weer net als toen links-achter op het podium op een verhoging voor een scherm met lugubere beelden (die overigens bij o.a. Schism exact hetzelfde waren als vijf jaar geleden, jammer) en speelde z’n band zeer strak.Het bewijs dat het geluid op het hoofdpodium goed kon zijn. Wat niet bij alle acts te zeggen was. Mijn hoogtepunt waren toch de Red Hot Chili Peppers. Geloof het of niet (en ik hoop niet dat dit gelezen wordt als een ‘opschep-stukje’) maar die had ik dus nog nooit eerder live gezien. In ’94 waren ze voor het laatst op de jubileumeditie van Pinkpop (meest succesvolle ooit overigens), maar toen zat ik nog voor de buis te kwijlen en besloot ik: daar wil ik volgend jaar ook heen. Nu dan eindelijk eens live gezien en het was goed. Vooral het gitaarwerk.Een echte afsluiter. Het publiek paste niet meer op de renbaan. Tot slot nog over het eten. Jan Smeets vertelde me dat hij zich had geërgerd aan journalisten die hem vroegen: ”Waarom kan je geen asperges eten op Pinkpop?” “We zijn toch geen restaurant? Dit is rock ’n roll.” Nu moet ik zeggen dat ik altijd probeer om nog een frietje zuurvlees te krijgen als ik in Zuid-Limburg ben, maar dit jaar heb ik iets nieuws ontdekt: ‘werrem sjinke’ als ik het goed zeg. In de persruimte stond een standje met echte Limburgse broodjes warme beenham. Dat was echt verrukkelijk. Hopelijk voor jullie volgend jaar ook op het festivalterrein verkrijgbaar.

René

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Matthijs Ros    Geplaatst op: 11-7-2006 20:45:07
Oow, Inge toch, als je toch eens wist hoe lekker dat ‘werrem sjinke’ is dan zal je je toch wel anders uitlaten over het eten van pinkpop op het festivalterrein. Admiral Freebee, Franz Ferdinand en RHCP waren goed!!!!
Groetjes

Van: Bart    Geplaatst op: 17-6-2006 12:51:56
Wat heeft iedereen tog met de RHCP zo goed vond ik ze niet Speelde zij wel alle nummers live? heb mijn twijfels. Ik hoor niks over Soulfly zij knalde een half uur lang ik denk dat het 1 van de hartste mospits ooit op pinkpop is geweest. Van katoen was best aardig Tool was fenominaal goed. Placebo was plus en Nelly furtado was plus had het niet verwacht maar vond het egt grappig. Ik hoorde dat de editors het optreden van pinkpop was geweest maar ik moet naar danko beetje jammer. Deus vond ik weer tegenvallen. Maar al met al was het geslaagd alleen belachelijk dat de camping A pas om 7 uur open ging zaten om 12 snachts al meer als 500 man kou te kleunen. Gooi in vervolhg die campings open om donderdag 22:00 heeft iedereen die wil een nachtje extra. Maar voor mij was pinkpop om vrijdag avond 21:30 begoonen toen de gasten uit brabant allemaal bij mekaar waren begon het feest egt. Groeten uit Eindhoven de gekste

Van: tj    Geplaatst op: 17-6-2006 11:43:36
weer top sinds 2001

Van: Inge    Geplaatst op: 16-6-2006 19:04:32
Mooi verslag:)
met dat stukje over dat pinkpoppubliek ben ik het grotendeels wel eens ja..
en natuurlijk met dat stuk over de rhcp:D
maar ik vind dat er niks mis is met het eten op pinkpop.. jan heeft gelijk vind ik!

Van: Ilona    Geplaatst op: 15-6-2006 23:48:42
Ik lees ook maar weinig (eigenlijk niets) over the Zutons.
Het was de 1e keer dat ik ze live zag en ik ben op slag verliefd.
Wat een leuke enthousiaste band is dat zeg!
Geweldig. Die komen er wel. Lekkere muziek en goed live overgebracht.
Je wordt er gewoon vrolijk van.

Van: Kim Kentie    Geplaatst op: 15-6-2006 23:07:03
Hier heb ik ook niemand gehoord over het fantatastische concert van Kubb of bv Dredge
Er stonden eigenlijk,vooral als je kijkt naarr zaterdag en Zondag weinig slechte acts.
Zondag veel goede maar ook routine-achtige concerten!
Heb ook genoten van echt bier,fantastische (vietnamese) loempia's,Farm-frietes(lekker droog gebakken) en geweldige calamares (uit de visstand),dus...

Van: FG    Geplaatst op: 15-6-2006 19:19:52
Ik vond de giros goed te eten. Vorig jaar op lowlands had ik een kommetje fruit gekocht, onderin was het fruit al beschimmeld. Dat kan ik niet zeggen van het eten op PP dit jaar.

Van: hans    Geplaatst op: 15-6-2006 10:03:40
Placebo is echt een geweldige band! hebben 3 jaar terug in de HMH met open mond staan kijken, omdat het zo goed was! een vd beste live bands die ik gezien heb (samen met Muse en DM.)

vond pinkpop 2000 erg cool! pearl jam! bush, oasis, live. erg warm was het ook ;)

Van: ZvF    Geplaatst op: 14-6-2006 19:07:47
Ik heb op Camping A de markt wel kunnen vinden. Het kan zijn dat je er dit jaar niet langs bent komen lopen omdat de ingang na de optredens aan het festival terrein niet open was. Bij de groep van Bakel, Milheeze en De Rips was dit jaar weer voldoende te koop op de rommelmarkt.


Van: boelie    Geplaatst op: 14-6-2006 17:34:13
Steeds maar weer dat vergelijken met lowlands...... mja over pinkpop van mij geen klachten vond het super!

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 14-6-2006 14:38:31
Ja en waar was de markt op camping A. Ik heb hem niet gezien maar moet ook zeggen dat ik het plattegrondje niet vantevoren bestudeerd had. En was het nog een beetje druk bij de openluchtbios??

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 14-6-2006 14:35:08
Ik vond de braadworsten van mindere kwaliteit dit jaar!

Van: HenkieV    Geplaatst op: 14-6-2006 12:35:13
Dat klopt op PP 1990 (mijn eerste) stonden The Peppers (toen nog in traditionele kousoutfit) voor het laatst. Dat was een editie dat het veelal keihard regende. Wij hebben nog in de stromende regen staan springen bij UDS.

Over het eten, sowieso zijn alle voorzieningen op LL beter, maar dat heeft blijkbaar geen prioriteit want daar wordt al jaren over geklaagd. Iets minder druk dan op deze maandag mag overigens van mij wel, dit waren echt TEveel mensen. Toch een topfestival met voor mij Skin, Alter Bridge en Admiral Freebee als hoogtepunten.

Van: Bas    Geplaatst op: 14-6-2006 10:50:33
Vorig jaar voor het eerst op Lowlands geweest en het eten is daar inderdaad fantastisch. Maar ik heb het vermoeden dat er op Pinkpop toch duidelijk meer gezopen wordt als op Lowlands, dan komt het culinaire waarschijnlijk wat meer op een 2e plan.
Die surinaamse wraps waren vorig jaar niet te versmaden!!!

Van: Ruud    Geplaatst op: 14-6-2006 0:01:50
Tis "werrem sjink"..........(te krijgen bij iedere "Bufkes")

Van: gekzijnisgezond.nl    Geplaatst op: 13-6-2006 20:48:52
Dat d8 ik dus ook. 88 en 90 stonden ze er. Vond trouwens de hele festival markt slecht en bestond bijna niet, het eten was idd bagger. broodjeskaas direct uit t plastic (niet eens vers) en pasta wat uit een vat komt en waar wat water bij gegooid wordt. Waarom kan het nu niet gewoon net zoals op Lowlands. Het schijnt toch alleen daar te kunnen helaas.

Van: Patrick    Geplaatst op: 13-6-2006 19:06:10
Fout in de tekst. De Red hot chili peppers stonden in 1994 helemaal niet op Pinkpop.

Van: Marcod    Geplaatst op: 13-6-2006 19:05:24
broodje beenham was toch te krijgen!

Van: Sandra    Geplaatst op: 13-6-2006 15:44:03
Op het overwinnaarsveldje hadden ze anders alleen maar vegetarisch eten. Ik vond dat wel goed geregeld. Wel jammer inderdaad dat op maandag zoveel dingen uit waren verkocht...

Van: Maynard-J    Geplaatst op: 13-6-2006 14:29:01
Dat die beelden bij Tool hetzelfde waren is logisch: Aenema, Stinkfist, Sober en Schism zijn singles en daar werd net als 5 jaar geleden de videoclip bij vertoond. De clip van Vicarious is nog niet af dus daar waren "gewone" projecties bij.

Van: Jurood    Geplaatst op: 13-6-2006 14:21:59
Er is veel te weinig vegetarisch eten op Pinkpop. Daar was ik wel weer achter gekomen. Echt zonde. na 3 dagen ben je die patat en pizza's ook wel zat... en de laatste dag was ook zeer veel uitverkocht

Volgend jaar was er geloof ik een nieuw hoofd catering... let's hope

Van: Sandra    Geplaatst op: 13-6-2006 13:42:57
Er waren trouwens wel asperges op pinkpop... Ze verkochten bij het overwinnaarsveldje, je weet wel, dat veldje met dat mini-reuzenrad, op zaterdag een vegetarische maaltijd met asperges eiersaus en aardappels.... =)

Van: madman    Geplaatst op: 13-6-2006 13:08:54
Moest al weer bijna agaan afvragen welke grazer dit stuk nou weer heeft geschreven.
Tenminste als mijn aanname klopt dat de credits van Rene zijn.

Van: Jules Zane    Geplaatst op: 13-6-2006 12:16:45
"Werreme sjinke", buiten onze bieren en vlaaien dé te nuttigen trots van onze provincie. Zo lekker eh! =)

Van: Rene    Geplaatst op: 13-6-2006 11:52:23
Oja, kraak & smaak.
Vergeten.

Van: Frank    Geplaatst op: 13-6-2006 0:56:56
geen woord over jamie lidell, die toch echt geniaal was.

Van: pulp    Geplaatst op: 13-6-2006 0:56:28
leuk dat je flaming lips bent gaan waarderen, probeer vooral het album 'yoshimi battles the pink robots' en 'the soft bullet' beide geniale albums...

Van: R@N    Geplaatst op: 13-6-2006 0:27:47
"De enige act met electronica was Hooverphonic"

Kraak & Smaak??


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google