Terugblik op Pinkpop 2006: zondag

print Printvriendelijke versie
6-6-2006 20:58:19
De tweede dag van Pinkpop kent hoogtepunten met Tool en Infadels, en de Bloodhound Gang rekt de grenzen van de slechte humor nog wat verder op.

Het zonnetje schijnt en het is zondag al vroeg warm. Het programma gaat vandaag van start met Kashmir. Het Deense gezelschap – met de lelijkste podiumvlag van het weekend – zat qua bandgeluid ooit dicht bij Coldplay en blijkt op het laatste album No Balance Palace naar een soort Placebo-light te zijn geëvolueerd. Niet echt een verbetering, en ook de nogal matte (en soms valse) live-uitvoeringen doen het publiek niet opleven. Van Katoen voerde dit jaar de Gouden Tip aan en dit jaar staat de band eindelijk op Pinkpop. De mannen zijn bepaald geen liefhebber van de op het festival aanwezige cd-winkel – de naar beneden wijzende duim op de bandshirts zegt genoeg – maar Bazz kan het niet laten om er toch even op te wijzen dat hun cd’s daar wel te koop zijn. Het optreden mondt uit in een energiek feestje voor het 3FM-podium, met een vrolijk crowdsurfende zanger.

Na de smakeloze vertoning die zondagmiddag op het hoofdpodium plaatsvond bij de Bloodhound Gang, hoop ik dat die band nooit meer op een festival wordt geboekt. Wat een hoop niet-grappige onzin met die volgeplaste pet op het hoofd van de zanger en de “grap” over Nathalie Holloway. Dan kun je nog het hele publiek het Wilhelmus laten zingen en laten zien dat je iets van – het platte en ordinaire – Nederland weet (‘Buddweiser is nog smakelozer dan Patty Brard’), dit was gewoon een van de meest trieste optredens op dit festival. Bij The Zutons weet je gelukkig weer waarom het dit weekend de moeite loonde om naar Pinkpop af te zakken. Britpop met zwarte invloeden, met de saxofoon (en de bespeelster) als blikvanger. Vanmiddag gaf de band een van de betere optredens in Nederland tot nu toe, met het “hitje” Pressure Point lekker vroeg in de set. Dredg klonk op papier veelbelovend, maar op het podium bleek de als experimentele artrock geafficheerde band niet helemaal uit de verf te komen. Misschien nog eens een kans geven bij een losse clubshow.

Racoon heeft na de comeback van afgelopen jaar de stek op Pinkpop meer dan verdiend. Vanuit het hijskraan-terras te zien, lijken de meeste mensen vandaag vooral voor deze groep te zijn gekomen. En ergens is het ook wel een echte Pinkpop-act: eentje die prima het gat opvult voor de bands die de vorige jaren te vaak op dit festival stonden: fans van Krezip, Anouk en Live zullen zich hier geen buil aan vallen. Een vierde band waarvan het Pinkpopabonnement hopelijk voorgoed is stopgezet – Faithless – wordt prima vervangen door hun voormalige voorprogramma: de Infadels. De mannen hebben in een dik jaar misschien wel vaker in Nederland opgetreden dan Faithless in haar hele bestaan, maar die gedachten verdwijnen al snel als ze de John Peel Stage in no time op z’n kop zetten. Zelfs de grootste zuurpruim moet toegeven dat dit gewoon een sterke live band is met naast de dansbare nummers ook verrassend akoestisch materiaal. Ze moeten alleen oppassen dat we geen overkill krijgen; na dit weekend komen ze nog naar Paradiso, Parkpop en een rits andere kleinere festivals en clubs.

Ondanks de kwaliteit dreigt overkill wel degelijk voor Danko Jones. Geweldige live-act, maar ik weet het ondertussen wel met die onveranderde teksten over zijn voorbeelden 'on top of the mountain'. Ergens jammer dat hij straks weer op Lowlands staat. Aan de andere kant; verplichte kost als je de man nog niet eerder hebt gezien – een prestatie op zichzelf. Voor dEUS is het de derde keer dat ze op Pinkpop staan, en het optreden van deze zondag is waarschijnlijk het beste van de drie. Jammer dat het doodslaat op de wachtende Tool-fans; slechts bij Suds & Soda en Roses is er iets van een reactie waar te nemen. Maar dEUS is niet echt een festivalband, die moet je in een zaal zien, met fans die voor die band komen.

Van Alter Bridge - Creed zonder de zanger - vind ik het niet echt jammer dat ik het mis, van Hooverphonic wel. De reden: een mooi plekje voor Tool vooraan, helemaal nu dat geluid bij het hoofdpodium zo slecht is. Ondanks de technische probleempjes – de projecties werken pas tegen het eind van de show naar behoren – overdondert de band vanaf de eerste minuut. Gelukkig is de lucht al een stuk donkerder dan zaterdagavond en het is verbazend hoe groot het verschil is in geluidskwaliteit, vergeleken met de bands tot dusver. De setlist is helaas al de hele tour nagenoeg hetzelfde zodat je als fan al het volgende nummer ziet aankomen, maar de energie en de sfeer vooraan zijn onbeschrijfelijk en de gestrekte armen bij Stinkfist en Forty Six & 2 indrukwekkend; een van de absolute hoogtepunten van het weekend. Jan Smeets denkt na afloop een primeur te hebben; het zou 'net zijn bekendgemaakt' dat de band nog terugkomt voor een show in HMH. De datum was al maanden geleden gelekt en stond al een week op de shirts gedrukt. Beetje jammer, alsof het van Tool zou afhangen of Pinkpop zou uitverkopen. Maar daar kan Jan waarschijnlijk zelf niets aan doen, hij heeft denk ik alleen maar het beste met ons voor; als een bezorgde vader waarschuwt hij ons dat we niet teveel moeten drinken. We gaan hoe dan ook met een grote grijns richting de campings, richting het bier en de nachtelijke gezelligheid.

Later meer over de maandag.
(Toolhead)

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: pim    Geplaatst op: 1-7-2006 19:33:53
Mijn hoogstepunten waren: Tool en Soulfly.
Van Tool had ik niet zoveel verwacht, omdat ik niet veel werk van ze kende maar ze zette er echt een geweldige prestatie neer. SOulfly was een van de bands waarvoor ik ging en dat was ook heerlijk om 12uur smiddags

Van: dennis    Geplaatst op: 28-6-2006 14:23:46
27-06-06 HMH AN EVENING WITH TOOL: SUPER VET,STRAK EN SNOEIHARD JA ZO IETS WAS HET.
EN NU KOMT HET BESTE MORGEN ZIE IK ZE WEER OP ROCKWERCHTER.
I CAN,T WAIT

Van: Kim    Geplaatst op: 19-6-2006 17:41:07
Check http://www.toazted.nl/interview/823/Pinkpop-26.html
Leuke pinkpop interviews!

Van: "SOFTIE"    Geplaatst op: 9-6-2006 17:14:27
Ik vind (lees: wij (de WienerSangerPunkers) vinden) het enorm zwak om iets wat niet in je persoonlijke smaak ligt af te zeiken. Er zijn ook mensen die de act van de bloodhoundgang wel konden waarderen, sterker nog, ik heb al van verschillende mensen gehoord dat ze deze ik toch zeker in de top 3 van pinkpop 2006 hebben staan. En daarnaast, als je deze band al langer kent dan weet je dat wat op pinkpop tezien was precies datgene was dat te verwachten viel. En ja, ik vind dat dus WEL leuk, het was een hendig geslaagd optreden, maar ik verdoe mn tijd, je geeft me toch vast geen gelijk dus ja..
de mazzel

Ohwja, ik vond TOOL dus gewoon de slechtste dagafsluiter sinds heel lange tijd.
Go know yourself out!

Van: hans    Geplaatst op: 9-6-2006 8:31:41
als iemand op het hoofdpodium staat kan je er bijna niet omheen of je moet naar de tent gaan, of gaan eten.

het is gewoon een constatering dat hij 2 keer hetzelfde deed en blijkbaar nu weer.

Van: Skabouter    Geplaatst op: 8-6-2006 15:43:38
Ja maar als je al weet dat het zo is dan ga je er toch niet heen ?
Net als op lowlands na 2 keer ken ik het wel dan ga ik toch ook niet op lowlands er weer en heen en dan zeiken dat het op vorig jaar lijkt

Van: hans    Geplaatst op: 8-6-2006 14:21:28
heb Danko op werchter 2 keer gezien en allebei keren kwam hij met 'on top of the mountain' blablabla


Van: toolhead    Geplaatst op: 8-6-2006 0:40:59
@ Skabouter: ik vind Danko best goed, maar ik vind het jammer dat hij voorspelbaar wordt met dat 'on top of the mountain' gedoe. En van de festivalprogrammeurs is het jammer dat ze hem telkens terughalen in plaats van iets nieuws. Net zoals dat vorige jaren gold voor het rijtje Faithless/Anouk/Live. Daar valt Danko nu ook in qua hoe vaak in korte tijd. De fans kunnen makkelijk naar de losse clubtours van Danko.

Van: Jennifer    Geplaatst op: 7-6-2006 19:04:21
Heb me ook doodgelachen om BHG :p lekker ranzig toch :P ben blij dat ik niet had gegeten though. Alterbridge was mijn hoogtepunt op zondag vooral omdat ie een ode aan Jeff deed :D http://www.mijnalbum.nl/Album=8GS8D3W3 voor wat pinkpop foto's ** haal de link maar weg als ik niet mag linken**

Van: Skabouter    Geplaatst op: 7-6-2006 18:06:32
Waarom kat je zo op danko jones , vette muziek man de rest was pas kut, danko was de bom. als je het zo stom vind voor de 5e keer ga er dan niet heen

Van: Dana    Geplaatst op: 7-6-2006 17:20:39
Tool was echt helemaal super... tijdens het eerste nummer eerst even het tot je door laten dringen dat je echt naar TOOL aan het kijken/luisteren bent.... daarna het besef, en dan KIPPENVEL!! Na het concert in een soort van trans en een super gevoel:D!!
Het was een spectakel om naar de kijken EN luisteren.... TOT in de HMH!;)

Van: Nel    Geplaatst op: 7-6-2006 16:44:38
Ik vind het grappig dat niemand BHG leuk vond. Ik heb me scheef gelachen.

Van: HenkieV    Geplaatst op: 7-6-2006 16:02:04
Snap er geen bal van dat je het niet betreurt Alter Bridge te missen. Voor mij naast Skin het hoogtepunt van PP. Wat een superband is dit, duidelijk boeiender dan Tool. Bloodhound Gang was weer vreselijk net als LL 2 jaar geleden en Racoon sucks was in mijn omstreken een veel gehoorde term!

Van: Bas    Geplaatst op: 7-6-2006 15:39:09
Wat ik ook grappig vond om te zien was dat heel veel mensen een cursus 'hoe maak ik een rijdende boombox' gevolgd hadden i.c.m. pimp-my-stereo.

Van: Dave    Geplaatst op: 7-6-2006 15:15:47
Jammer dat geen een recencent begrijpt vanuit welk oogpunt je de BHG moet recenceren.Je weet dat je die gasten niet al te serieus moet nemen dus beoordeel ze dan ook niet serieus, want het was gewoon een lekkere platte humoract met idiote maar wel lekker in het gehoor klinkende nummers

Van: Richard    Geplaatst op: 7-6-2006 15:02:36
wat een bullshit over Kashmir...

Van: linda rooda    Geplaatst op: 7-6-2006 14:12:44
Voor Soulfly-fan ben ik vergeten mijn email adres achter te laten... lindaroodas@hotmail.com

Van: linda rooda    Geplaatst op: 7-6-2006 14:08:47
Welke leuke BLONDE DAME (SOULFLY-FAN) heeft mij ZONDAGNACHT aangesproken om te vragen of ik GEINTERESSEERD WAS IN EEN VRIEND VAN HAAR.... je had zelf een hele lange vriend met (blond) lang haar en je sprak me aan op CAMPING A om ong. 2 of 3 uur s'nachts, in die 'LOODS' waar ze nog harde muziek speelden. ik zei dat ik niet wist of ik geinteresseerd was, omdat ik je vriend (lange sterke en stoere man)alleen heel even van achter had gezien en jammer genoeg had hij niet inspiratie om zelf een praatje aan te knopen.....HELAAS, Want ik was WEL geinteresseerd..... Als je dit leest zou je me dan willen mailen?? Ik zou 't ontzettend leuk vinden om alsnog met hem in contact te komen! Groetjes linda (roodharige TOOL fan)

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 7-6-2006 13:13:40
@ Bas ben het helemaal met je eens dat er toch wat te weinig dance acts waren. Je krijgt na al het gitaargeweld(zeg maar) toch zin om ook een beetje te springen en te dansen. Maar om Infadels nou als "lounge"moment te bestempelen. Volgens mij stond de hele tent te springen. Maar heb verders weer een ontzettend leuke Pinkpop gehad!!

Van: Koekuhh    Geplaatst op: 7-6-2006 13:10:49
Ik stond bij tool verder weg dan bij de RHCP waar ik ook wel achter aan stond... Maar tool kwam zo veel beter over. Vond het een klasse optreden.

Van: Bas    Geplaatst op: 7-6-2006 12:27:06
Jammer voor je Beerbelly, maar ieder z'n ding natuurlijk.
Tool stond als een huis zondagavond ondanks dat ik toen toch al een heel stuk naar de verdommenis was.
Wat ik nogmaals wil benadrukken is het gemis van enkele ECHTE dance acts.
Kraak & Smaak en Infadels was lekker maar in het genre lounge. Hier en daar een lekkere dreunact maakt zo'n festivalweekend heel wat luchtiger.
Maar goed, op de camping (A) werd dat natuurlijk lang en breed goed gemaakt.

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 7-6-2006 12:01:53
En ik zal die verafgoding voor Tool wel nooit begrijpen. Het doet je wat of niet en ik voel er he-le-maal niks bij..Vind op een gegeven moment al die nummers op elkaar lijken. Maarja smaken verschillen..

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 7-6-2006 11:56:29
Infadels rocks the place..Wat een sound..Persoonlijk mijn favoriet van het festival!

Van: GuppieBIER    Geplaatst op: 7-6-2006 9:44:51
Bloodhoundgang is wel degelijk vet!
Hun optreden was super.

En als je van te voren nadenkt, en je boekt de Bloodhound Gang, kun je dit verwachten, zo simpel is dat. Ik hoop ze volgend jaar weer te zien op Pinkpop en dit jaar op Lowlands

Go Jimmy Pop!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Van: Snzzl    Geplaatst op: 7-6-2006 9:14:43
Weggaan omdat Tool uitgaat als een nachtkaarsje? Tuurlijk!

Wat doe je op een festival als je niet van muziek houdt? Oh ja, dan ga je vooraan staan bij Racoon, gratis te zien op elk dorpsfeest en winnaar in de 'gouden tip'

Door de optredens van Tool en dEUS op zondag werd de maandag voor mij een lekker ontspannen toetje op een heerlijk weekend.

Van: maarten    Geplaatst op: 7-6-2006 0:51:55
Leuk verslag, zeker omdat ik een flink aantal van de beschreven bands juist (bewust) niet heb gezien (uiteraard Tool, dEUS en The Zutons wel).

Maar er is wel één klein dingetje wat je me toch eens uit moet leggen: Hoe kan iets op papier nou veelbelovend klinken? :-D

Van: Jorrit    Geplaatst op: 6-6-2006 22:41:07
Leuk verslag toolhead, leest lekker weg.. :)

Van: erik    Geplaatst op: 6-6-2006 22:31:48
ik ben het wel met je eens hoor toolhead ;)

Van: erwin betlem    Geplaatst op: 6-6-2006 21:59:32
(Toolhead)

sorry ik ben het niet met je eens

bij de The Bloodhound Gang kan je dat gewoon verw8 en de grapjes waaren wel grof maar wel leuk vond ik zelf maar ieder zijn smaak en geef ze nog wel een 6 je

Van: Pack    Geplaatst op: 6-6-2006 21:29:43
Ja geweldig The Bloodhound Gang Dank je Jimmi Pop Ik heb m'n Reet eraf gelachen ... Sommige mensen zijn TE serieus en Niet Grappig ... :-) Zoals 3voor12 en al die internet Nerds :-) zie er de LOL van in !!! LOL weetje wel lachen.... Iets wat een computer niet doet.....

Maarja blijft Makelijk... Ze deden het zelfde ook op Rock am Ring alleen het Verschil is dat die het wel LIVE Uitzonden ;-) ja Pinkpop deed dat Natuurlijk niet ... stel je voor ..... oeps een Penis owjee ... haha

En nog iets he .... Vante vooren weet iedereen al dat het een slecht concert wordt want ze kunnen niet beter Face It !!


Groetjes pack

Van: R.B.    Geplaatst op: 6-6-2006 21:27:46
Ben het niet helemaal mee eens qua the bloodhound gang. Je weet precies dat dit gaat gebeuren. Zo zijn en zo zullen ze blijven of iemand het nu wel of niet leuk vind. Ik persoonlijk heb me vermaakt tijdens hun optreden en ben juist netzoals het overgrote gedeelte van de bezoekers weggegaan bij tool want jeetje dat ging uit als een nachtkaarsje.


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google