Verslag Noorderslag: zaterdag

print Printvriendelijke versie
18-1-2006 23:26:17
noorderslagZaterdag is het gehol door de binnenstad voorbij; Noorderslag speelt zich helemaal af in de zalen van de Oosterpoort. Taxi To The Ocean mag aftrappen in de Grolsch foyer, die al helemaal volstroomt en vol blijft. Zanger Just Posthumus gaat er vol in en geniet van het grootste optreden van de band tot dusver; "wauw, wauw, wauw!". Veel meeknikkende hoofden op 'Crystal Cuts' en 'All Falls Down'. In tegenstelling met de reputatie van urenlang te kunnen spelen houdt de band er al tien minuten te vroeg mee op. Misschien vanwege de zieke Just, die alle promotionele activiteiten om het optreden heen aan de andere bandleden heeft overgelaten, maar op het podium gelukkig vol energie bleek. Ondanks de korte set een van de positieve uitschieters van de avond.

Erik de Jong zal het wel eens minder druk hebben gehad dan zaterdag. 's Middags zorgde hij nog voor een verkeersopstopping voor de deur bij Plato, waar hij een multimedia uitvoering van Lotus Europa bracht. De beamer aan de overkant van de straat toonde de beelden van de man in het zwembad, af en toe onderbroken door verbaasd kijkende passagiers en chauffeurs in voorbij rijdende bussen. 's Avonds in de Oosterpoort opnieuw chaos bij de deuren van de kleine zaal, tot op de trappen buiten de zaal probeerden mensen door de open deuren naar binnen te gluren. Waarom niet geruild met de New Cool Collective Band die tegelijk in de grote zaal speelden? Veel nieuw werk, waaronder een uitgesponnen 'Ik Wil Alleen Maar Zwemmen', een rockend 'Bijt Mijn Tong Af' en een prachtige xylofoon-solo in 'Het Voordeel van Video'.

De uitreiking van de Grote Prijs is meestal een optreden van de winnaar. Vanavond gaat het anders; als de winnende band Within Temptation bekend wordt gemaakt, staat er geen band klaar om te spelen. In plaats daarvan een videoscherm met een gefilmde boodschap van zangeres Sharon den Adel, die doet alsof ze op een tropisch eiland zit. Dan maar de biertjes naar het scherm gooien, al blijven er genoeg volle bekertjes over voor de mannen uit de band, die allemaal in baljurk opkomen om de prijs in ontvangst te nemen. In plaats van een optreden krijgt het publiek een video-compilatie van 20 jaar winnaars, waarvan de verschillende nummers in elkaar overlopen. Toch grappig om op deze manier Def P. van Osdorp Posse (winnaar van 1995) No Limit van 2 Unlimited (winnaar van '94) te zien rappen.

Na de dweilpauze in de grote zaal is het tijd voor Racoon. Jammer dat die band zich momenteel vooral wil profileren met hun zoetsappige kant, want ze hebben meer dan genoeg prachtige gitaarliedjes die niet op je glazuur werken. Helaas komen die nogal slecht gedoseerd langs; waar je een set normaal knallend zou eindigen met 'Feels Like Flying' of een ander spring-nummer, sluit de band het niet meer dan degelijke optreden af met 'Blue Days' en 'Love You More'.

Waar braafheid regeert tijdens deze versie van Noorderslag laat Elle Bandita even zien dat het een stuk ruiger en ranziger kan. Veel mensen in de Binnenzaal kijken nogal geshockeerd als oud Bad Candy en Riplet bandlid Elle in een te klein zwempakje het podium betreedt. Electro op band en cliché pasjes. De EP is aardig, live is het alleen amusant en puur omdat het zo shockerend en slecht is. Le Clic mag de massa bezoekers die nog steeds een beetje geshockeerd naar het podium staren weer aan het dansen zetten. Een bezetting met Fransman en Amerikaan krijgen dat aardig voor elkaar. Een opblaaskikker op het podium en danseressen zorgen voor de rest.

Mondo Leone was vorig jaar dé verrassing van het festival en lijkt dit jaar als een van de weinige artiesten de juiste act op de juiste locatie: in de CBK-zaal, weg van alle herrie, omgeven door de foto-expositie van Kees Tabak. Een goede zet om hier een avond lang verwante artiesten – verder Meindert Talma, At The Close Of Every Day, D'r Sjaak, Spinvis en Andre Manuel – onder de noemer "Nederlandse Impressionisten" neer te zetten. Leon – ex-Toontje Lager – Giesen bracht een prachtige combinatie van muziek en geprojecteerde foto's en video's, over een bezoek aan een boer en de dingen van het platteland en een portret van Jimi Hendrix op de muur van de boerderij. 'Ene van Hendriks? Dat kan niet.' Het ingetogen hoogtepunt van vanavond.

Op de X-stage laat Typhoon (zie foto) nog even zien waarom hij meer dan terecht een Essent-award won. Hij weet de erg onpersoonlijke hal een erg persoonlijk tintje te geven en laat het publiek en zijn crew dan ook flink zweten. Op en voor het podium neemt dit talent alvast een voorschot op het komende feest van Opgezwolle in de Bura-Stemra zaal. Komende jaren zullen we ongetwijfeld meer gaan horen van dit talent uit Zwolle.

Gem was de meestbesproken act 2004 en maakte het toen meer dan waar, daar in de 3VOOR12-bovenzaal. De – grotendeels internationale – pers koos dit jaar massaal voor Eurosonic en het grote optreden in het Grand Theatre, zodat de reprise in de benauwde 3VOOR12-zaal vooral een weerzien was met springende fans. Misschien is de verrassing er een beetje af, of is de band inmiddels gewend aan het succes, maar ondanks het erg sterke optreden met vooral nieuw werk worden we niet verpletterd, iets dat Opgezwolle in de grote zaal wel voor elkaar krijgt. De rappers breken met een hoop gast-rappers op het podium de tent volledig af en zorgen voor de grootste publieksparticipatie van het weekend. Als de DJ moet stoppen, blijven de rappers vrolijk free-stylen tot ze echt van het podium worden gestuurd.

De die-hards die er tegen sluitingstijd nog steeds rondlopen, kunnen hun laatste benen stukdansen op de lekkere herrie van Bong-Ra. De man met de lange dreads gooit de ene stuiterende breakcore-track na de andere in de nog half volle kelder. Maar de meeste bezoekers hangen op de begane grond aan de bar om de laatste muntjes op te maken, of zijn na drie dagen Groningen gewoon stuk.

Auteurs: Henk Kanning & Hans Vrijmoed
Foto: Noorderslag.nl

typhoon


Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Erik Luyten    Geplaatst op: 19-1-2006 13:30:14
waarom 2x gem en 0x stevie ann? :P


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google