Met de Editors in sneltreinvaart door Europa

print Printvriendelijke versie
4-11-2005 23:36:30
"Halte Göteborg"

Een korte tour in Nederland levert vier uitverkochte zalen op. Na het succesvolle Lowlands optreden is het hard gegaan met de mannen uit Birmingham. Een Europese tour die bijna overal veel belangstelling krijgt. Na jarenlang hard zwoegen in eigen land is de stap naar het vaste land van Europa snel gemaakt. Met het debuutalbum ‘The Back Room’ in de hand in sneltreinvaart op strooptocht door Europa.

editorsHet is te merken dat de Editors gekte die zich in voornamelijk Nederland, Duitsland en Engeland afspeelt nog niet is overgeslagen naar Scandinavië. Voor aanvang van het concert zijn nog genoeg kaarten te koop. Toch krijgen ze van de lokale media nog wel wat aandacht. De Göteborg Posten opent die morgen met: ‘Editors megahype uit UK’. Een kop die ongetwijfeld een aantal Zweden overhaalt en naar de zaal lokt.

Ik tref de heren in de Sticky Fingers in Göteborg waar ze zich voorbereiden op het eerste optreden van het Zweedse deel van de tour, het tweede optreden van de tour zal zich afspelen in Stockholm. De band is eerder deze dag vanuit Kopenhagen in Zweden aangekomen. Hun tourbus is al onderweg naar Brussel voor het eerste optreden van de komende tour die ze samen met Franz Ferdinand gaan doen. De heren zijn wat vermoeid naar maanden van intensief touren. Zanger Tom Smith spaart zijn stem voor het optreden van vanavond. Het doel is om ook Scandinavië te overtuigen met het geluid van Editors. Gister in Kopenhagen ging het al goed, nu vandaag Göteborg nog.

Als je niet beter weet dan lijkt het alsof alles komt aanwaaien bij Editors. Uitgebreid touren nog voor dat het eerste album is uitgekomen en met alleen een aantal singles achter je naam.Toch ging het niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. ‘De afgelopen jaren speelden we in elk Engels boerenhol. In het begin voor weinig publiek later kwamen er steeds meer mensen op de shows af. De mond op mondreclame werkte erg goed en er ontstaan groepen met fans die we bij elk optreden tegenkomen. Langzamerhand kregen we steeds meer naamsbekendheid en worden de optredens groter’ aldus drummer Ed Lay. ‘Tijdens het optreden konden we de nummers die we tijdens het touren schreven goed testen en een aantal al opnemen. Op die manier schreven we zo langzamerhand de nummers die later op het debuut ‘The Back Room’ komen’. Eerste single ‘Bullets’ wordt uitgebracht op een klein onafhankelijk label en verkoopt uit binnen twee dagen. Tegenwoordig wordt er door trouwe fans ruim 30 euro geboden voor deze single uit de begin dagen. ‘Na die release gaat het hard lopen. In januari beginnen we met een tour die voortduurt tot op de dag van vandaag. Pas eind december hebben we eindelijk een aantal vrije dagen’ aldus bassist Russel Leetch. ‘Tijdens deze tour kunnen we steeds een aantal singles uitbrengen en is eind juli ‘The Back Room’ helemaal klaar en ligt het in de winkels.’

Op die manier konden jullie zalen uitverkopen zonder ook maar één album uit te hebben?
‘Ja precies, door het intensieve touren was de fanschare in Engeland zo groot geworden dat we op veel publiciteit konden rekenen. Het waaide over naar Nederland en we worden uitgenodigd voor London Calling in Paradiso’ aldus Ed. Tom vult aan:’Eigenlijk hebben we het geluk dat we direct in de grote zalen in Europa kunnen beginnen. Hier hoeven we niet eerst in elk dorp of gehucht op te treden maar spelen we meteen in de grotere zalen. We mogen op de zomerfestivals spelen en krijgen er daar een boel nieuwe liefhebbers bij. Lowlands was voor ons speciaal. Onze instrumenten belanden op het verkeerde vliegveld, we moesten spelen met geleend materiaal. Dit zorgde voor een boel extra zenuwen. We hadden geen idee hoe bekend we in Nederland waren. We zagen dat we in een grote tent waren ingedeeld, en als die dan nog eens goed vol staat dan zijn we na afloop zeer tevreden. Verder spelen we ook nog op de grote festivals in Engeland. Vier jongens uit de omgeving van Birmingham die op Glastonbury en Leeds mogen spelen, een hoogtepunt voor ons.’

Is jullie afkomst nog belangrijk geweest voor het Editors geluid?
Russel: ‘Het is muziek die wel goed bij Birmingham en de omgeving past, toch is het niet echt belangrijk geweest voor ons geluid. We maken muziek die we zelf ook graag horen.’ Dan komt het gesprek onvermijdelijk toch op Interpol en Joy Division, twee clichés die ik eigenlijk achterwege had willen laten omdat het voor de band vervelend moet zijn dit elk interview te moeten beantwoorden. Dit blijkt mee te vallen. ‘Voor de journalist is het de taak om de band te omschrijven, ze moeten een band als voorbeeld nemen en wij zijn blij dat ze de vergelijking met Interpol maken. Dit is een band die we zelf ook bewonderen. Stel je voor dat ze aankomen met een band die we zelf verschrikkelijk vinden!’.

En hoe denken jullie dat de toekomst van Editors eruit gaat zien?
‘Eerst nog een tijdje touren, eind december hebben we eindelijk een paar dagen vrij. Niet dat er dan stil gezeten gaat worden, ook nu hebben we tijdens het touren een aantal nummers geschreven die we dan willen opnemen voor het nieuwe album. Niet tegen onze platenmaatschappij zeggen hoor’ grinnikt Ed. ‘Verder hopen we weer op hetzelfde scenario als dit jaar. In het begin van het jaar weer langs de zalen gevolgd door de zomerfestivals. Aan het einde van de zomer moet het nieuwe album grotendeels klaar zijn.’ Nog grote muzikale verassingen? ‘We gaan niet ineens een elektronische plaat opnemen’ aldus Russel met een grote glimlach. ‘Wel proberen we een aantal effecten die we tijdens onze live shows hebben ontdekt en die goed binnen het Editors geluid passen mee te nemen op de plaat’.

S’avonds loopt de grote zaal in Sticky Fingers toch nog goed vol, uitverkopen doet het niet maar veel mensen zijn toch nog komen opdagen en nieuwsgierig wat Editors komen brengen. De show duurt niet lang, een krap uurtje maar dit is lang genoeg om de zaal in te pakken. Ze spelen van het begin tot einde strak en weten te imponeren. Veel verassende blikken rondom me van bezoekers die zichtbaar onder de indruk zijn. De rust die Tom zijn stembanden gaf heeft hem goedgedaan. Met zijn herkenbare stem komt de ene naar de andere regel over zijn tong. ‘Blood’ krijgt een prachtige uitvoering. ‘De zwaarste tekst onder het vrolijkste nummer’ aldus Russel eerder deze avond.

Na afloop zie ik enkele mensen lopen met een pas aangeschafte versie van ‘The Back Room’ onder hun arm. De volgende keer zullen er vast meer bezoekers bij zijn. Ook hier in het noorden van Europa werkt mond op mond reclame waarschijnlijk perfect.

EDITORS:
TOM SMITH Zang / Gitaar
CHRIS URBANOWICZ Gitaar
RUSSELL LEETCH Bas Guitaar
ED LAY Drums
-------------------------------------------
TEKST: HENK KANNING
FOTO: CAMILLA LINDBERG
MET DANK AAN: ELIN ALVEMARK, PIAS SWEDEN & STICKY FINGERS

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Marjoleine    Geplaatst op: 27-11-2005 2:10:30
heei leuk dit! Fan hier, heb ze ontmoet toen ik al smoor op hun allevier was, dus ik erg blij! ze zijn mijn favo voor heeel lang nu.

Van: dirk    Geplaatst op: 16-11-2005 1:36:01
wat is er toch met neerlands hoop in bange[popdagen ''johan'' aan de hand bestaan ze nog?ik vond/vind het vereweg de beste nederlandse groep ! beter als die psycho's van tmf en mtv,verschrikkelijk is dat mevr kaagman heeft altijd gelijk ik vind ze nog te mild in haar oordeel ! earth & fire moet weer terugkomen dat was qualiteit,beter als die pillenfreaks van nu dat zijn toch maar eendagsvliegen.

Van: zorro    Geplaatst op: 12-11-2005 22:55:23
Als het nou maar ook met een sneltreinvaart weer verdwijnt.

Van: Erik    Geplaatst op: 9-11-2005 8:46:56
waarom heb je in Nederland niet clubs die zo heten? klinkt goed Henk, kan Camilla wat voor ons regelen?? geh

leuk verslag :)

Van: hENK    Geplaatst op: 6-11-2005 21:41:49
De eigenlijke bandnaam is Editors, dit maakt het in een nederlands artikel, 'de' Editors ipv 'the' ;) Jongens komen uiteraard uit UK maar daar gaat het niet om..

Van: Marz667    Geplaatst op: 6-11-2005 21:05:08
De Editors?
sjees, ik maar denken dat die knapen uit Amerika komen

Van: Lotte    Geplaatst op: 6-11-2005 20:00:09
Jaah, De Editors zijn erg leuk, zeg maar, heel leuk. hun optreden op lowlands op geleende instrumenten omdat hun eigen vergeten waren mee te vliegen was ook erg goed. Ik ben al een klein beetje fan :)

Van: Rene    Geplaatst op: 5-11-2005 22:29:14
Die Henk boft maar. Leuk verslag!

Van: RadioMad    Geplaatst op: 5-11-2005 15:12:05
Nice. Petje af :)

Leuk om te weten dat we de band waarschijnlijk op Pinkpop en/of RW mogelijk weer kunnen gaan zien.

Van: Maarten (Bakkertje)    Geplaatst op: 5-11-2005 0:05:10
Leuk verslag hENK.


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google