The Blue Van en het zoeken naar Rock & Roll

print Printvriendelijke versie
8-9-2005 15:17:23
Een festival moet geopend worden. Normaal gesproken niet de meest dankbare taak. Dit keer was deze taak weggelegd voor The Blue Van. Een vierman sterke formatie uit Kopenhagen. Erg populair in eigen land en onderweg Amerika te veroveren. Tussendoor doen ze ook 'even' Europa en houden ze stil in Biddinghuizen. Klaar om de Hammond orgels uit te laden en Lowlands plat te spelen.

Zelf hebben ze er niet zo heel veel moeite mee een festival te openen. 'Het publiek is meestal wel nog wat stilletjes en staat wat afwachtend te kijken wat we komen brengen. Na een paar nummers bewegen ze wel. Voor ons zelf is het vaak moeilijker, we hebben nog wel eens een kater en zijn energiek naar het publiek toe, een beetje interactie is wel zo leuk'. 'We staan eigenlijk liever wat later op de dag, als er al iets meer drank doorheen is gegaan en het publiek wat losser is. Voor ons is een optreden tussen negen uur en één uur s’nachts ideaal'. 'Later op de dag spelen was vandaag ideaal geweest, gister op Pukkelpop veel te veel drank. Eerst al het bier uit de koelkast opgedronken. We eindigden met een of ander gek kleurtje bananenlikeur'. Pisang Ambon? 'Ja, dat zou goed kunnen, het was groen. We hebben nog steeds een kater en dat zal nog wel even aanhouden'.

Bassist Allan kijkt op van zijn biertje 'Eigenlijk hebben we tot een kwartier voor het optreden in de tourbus liggen slapen, daarna helemaal los en daar knap je van op! Toch smaakt dit bier wat slapjes. Hoe heet het?' Grolsch.. Een verbaasde blik volgt, ook proberen ze het uit te spreken wat tot hilariteit lijdt... Ondertussen komt zanger Steffen erbij, hij had na het optreden de rust van de tourbus opgezocht. Gewond aan zijn gezicht en onder invloed van zware medicijnen was het optreden voor hem geen pretje. Toch hoor je hem niet klagen: 'Het hoort er allemaal bij, afzeggen is geen optie'. 'Onze concerten zijn nog wel eens wild en daar horen blessures ook bij'

Het trashen van het materiaal wil nog wel eens voor verwondingen en andere problemen zorgen. 'Het standaard slopen van een drumkit doen we niet meer. We hebben veel te vaak vlak voor een optreden met een enorme kater de drumvellen moeten repareren. Steeds weer een rotklusje! Gelukkig begrijpt het publiek het en verwachten ze het ook niet meer'. 'Ook verwonden we ons wel eens, Steffen laatst nog aan zijn gitaar waardoor hij nu gewond is'. 'Het slopen was vooral op Roskilde vrij heftig. We hadden er een lange tour door Amerika opzitten, spelen op Roskilde voelde als thuiskomen. Met onze vrienden in het publiek gingen alle remmen eraf'. ’Alles ging omver of kapot, zelfs Søren zijn Hammond orgel lag omver’ verteld Allan met een glimlach.

Rock & Roll hoor jongens! Nog speciale uitspattingen hier in Nederland? Er volgt wat gelach en ze kijken vanuit hun ooghoek naar hun tourmanager die vanuit een hoekje alles goed in de gaten houdt. ‘Vertaal je het interview ook in het Engels?’ vraagt Allan een beetje aarzelend. ‘Onze moeders zullen het niet zo waarderen namelijk’. Per vult aan ‘eigenlijk gebruiken we elke dag wel wat drugs om in een bepaalde stemming te komen’ ‘Geen zwaar spul hoor, alleen wat hasj’ aldus Allan.’Helaas hebben we geen tijd gehad langs Amsterdam te rijden dus een nieuwe voorraad moeten we hier op het festival zien te halen’.

En de toekomst? Søren vrij snel ‘De grootste Rock & Roll band worden!’ De rest barst in een lachen uit. ‘Nog een paar weken en dan vertrekken we weer naar Amerika en Japan’ ‘We verkopen daar veel platen en de optredens worden goed bezocht’ ‘Verder hopen we dat het album in Europa ook gaat lopen. De zomerfestivals zijn goede promotie en de reacties zijn goed’.

‘Het is leuk om weer in Nederland te zijn. Vooral dit festival is grappig met al die verschillende dingen en de prachtige aankleding! Helaas spelen we morgen in Oostenrijk en hebben we niet meer tijd om meer van het festival te zien’ aldus Per. ‘De laatste keer in Nederland was tijdens Eurosonic in Groningen. Na het optreden hoorden we dat er een lange rij met mensen stond die ons optreden wilden zien maar er helaas niet inkwamen, hopelijk hebben die mensen nu wel de kans gekregen’.
Tekst:	Henk Kanning

Foto: Camilla Lindberg
Met dank aan: Lisa Marxen & Iceberg-Records


The Blue Van voor hun GELE tourbus. Vanaf links: Steffen, Søren, Allan & Per


Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Bakkertje    Geplaatst op: 8-9-2005 23:21:04
Leuk verhaal geworden hENK.

Het optreden was een heerlijke opener, volgende keer ben ik er ook wel weer bij.

Van: Bramns    Geplaatst op: 8-9-2005 19:45:36
Erg leuk verhaal! 1 van de beste en leukste optredens van Lowlands 2005! ga ze zeker zien als ze weer in NL zijn! Erg gaaf!


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google