Roskilde Festival 4+4=8

print Printvriendelijke versie
12-7-2005 10:04:07
Roskilde, een klein doorsnee plaatsje iets ten zuiden van Kopenhagen. Eens per jaar vindt hier het Roskilde Festival plaats en heeft het 100.000 inwoners meer. Ook dit jaar. De 34ste editie zorgde ervoor dat vanuit heel Europa muziekfans toestromen. De tickets zijn duur maar het is geen zakkenvullen. Alle winst die tijdens het festival wordt gemaakt doneren ze aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor DanChurchAid, een organisatie die actie onderneemt tegen kinderslavernij.

De warming-up van het festival begint op zondag en duurt vier dagen lang. Op donderdag klinkt de eerste noot van het muziekprogramma op het festivalterrein, tot zondag zal het hier bijna non-stop doorgaan. Een dagelijkse krant in het Deens en een Engelse editie op dinsdag en zaterdag zorgt ervoor dat alle bezoekers perfect worden geïnformeerd over het festival en wat er allemaal gebeurt. Op Roskilde Festival Radio worden permanent concerten uitgezonden en demo’s van jonge talentvolle bands.

Kamperen
Aangezien alle festivalgangers ook ergens moeten worden ondergebracht, verrijzen rondom het festivalterrein enorme campings. Elke camping heeft zijn letter en een eigen identiteit. Er zijn toiletruimtes en genoeg sanitaire voorzieningen. Zowel op de camping als op het festivalterrein en alles is schoon. Desondanks hebben de bezoekers de neiging om overal tegenaan te plassen. Voor de dorstige festivalganger is er de mogelijkheid om kratten bier op de camping te kopen en om ze in te ruilen voor het statiegeld. Ook is er uiteraard een divers aanbod aan maaltijden en andere winkels waar de inwendige mens kan worden verwend. Verder mogelijkheid tot massage en aanvullen van de campinguitrusting. Haringen, stokken of tentzeil vergeten? Geen probleem je kunt het kopen. Voor overige schade doet Duck-tape wonderen.

Warming-up
De poorten van het festival gaan open op zondag. Tienduizend vroege vogels stromen dan al toe op de campings om te genieten van jong talent wat mag optreden op het Pavilion Jr. podium, voorheen de camping stage. Verder zijn er sporttoernooien, workshops, dans & films. Een groot skate gedeelte op de camping zorgt ook voor topvermaak. De perfecte manier om ruim voor het muziekprogramma begint in de festivalstemming te komen. Van vroeg tot laat is het bruisend op de campings en hoeft er niet verveeld te worden. Aangezien de vele Denen, Zweden, Duitsers en Noren het als een weekje pure vakantie zien is het grootste vermaak eigenlijk de camping zelf. Hier kan je uren rondwandelen en bij mensen aanschuiven. Biertjes delen ze graag en het merendeel beschikt over een imposante geluidsinstallatie. Voordat het eigenlijke festival is begonnen werpt de warming-up zijn tol al af. De camping lijkt op een groot vluchtelingenkamp maar dan gezellig.

De ‘inwendige mens’
Een festival zou een festival niet zijn zonder een aantal essentiële dingen: eten en drinken. In dit geval bier en ‘iets te eten’. Dat ‘iets te eten’ hebben ze ruim aangepakt. Waar Lowlands beroemd is om het ruime aanbod overtreffen ze het hier nog eens genadeloos. Van Afghaanse maaltijden tot ouderwetse friet met veel te veel zout. Van perfecte tosti’s met kruidenboter tot complete vegetarische maaltijden. Van Mexicaans met Corona tot Duitse worsten met speciaalbier. Voor ieder wat wils en voor een betaalbare prijs. Waar ik van te voren bang werd gemaakt met hoge prijzen bleek het in de praktijk aardig mee te vallen. Zo betaalde je voor een portie friet €2,00 en was een biertje 0.3 precies 20 kronen, omgerekend iets rond de €2,40.

Refund & Social Work
Op elke beker zit 1 kroon statiegeld, dit zit al bij de bierprijs in dus veel mensen gooien hun bekers op de grond. Dit heeft als gevolg dat er mensen puur naar het festival komen om bekers te verzamelen. Het is schijnbaar rendabel om een ticket te kopen en acht dagen lang niks anders te doen dan verzamelen. Het gevolg is dat complete families neerstrijken op de campings om alleen maar te verzamelen. Het wrange is dat het voornamelijk gedaan wordt door kleine kinderen. Zelfs midden in de nacht kom je ze tegen. Dit gaat uiteraard in tegen alle doelstellingen van het festival. Om het te voorkomen zetten ze sociaal werkers in die met de ouders gaan praten en worden de kinderen 's nachts van het terrein gestuurd. Een belangrijk punt voor de organisatie aangezien de opbrengst van het festival voor een fonds tegen kinder slavernij is.

Veiligheid
Precies vijf jaar geleden kwamen er op Roskilde 9 mensen om het leven tijdens een concert van Pearl Jam. Dit heeft voor een boel mensen traumatische gevolgen gehad en bij de organisatie is het ook enorm hard aangekomen. Om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt, hebben ze het grote veld bij het Orange hoofdpodium gesplitst met vakken. Na afloop van elk concert wordt het vak leeg gehaald en kunnen fans van de volgende band plaatsnemen. Op deze manier heb je niet dat bezoekers een hele dag voorin staan te wachten op een band die pas laat op de dag optreed. Er zijn hekken neergezet waar je moet wachten om toegelaten te worden. Dit alles verloopt erg ordelijk en netjes. Een gezellig samenzijn van fans. Tussen de vakken door lopen tientallen vrijwilligers met oranje ‘Crowd Security’ hesjes aan. Zij observeren het publiek constant en delen de hele tijd bekers met water uit. Erg handig systeem want het bespaart een wandeling naar de dichtstbijzijnde drankstand en verlies van een mooi plekje in het publiek. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 2000 hebben een monument ingericht. Negen stenen symboliseren de slachtoffers.

Festivalterrein & Podia
Arena: Het grootste indoor podium op Roskilde. Twee grote schermen naast het podium en opgedeeld met vakken voorin. Een uitgebreid geluids en lichtsysteem maken concerten hier erg goed. Hier gaat het tot diep in de nacht door en is altijd een perfecte sfeer.

Ballroom: Vooral veel dansbare muziek wordt hier geprogrammeerd. Van wereldmuziek overdag en s’avonds tot dj’s diep in de nacht. Het is een wat kleinere knusse tent.

Lounge: Niet echt een podia maar meer een grote hang-out met lekkere banken en mogelijkheden tot ontspannen. Het programma stond van te voren niet vast en werd op de grote schermen bekend gemaakt. Vooral met vermoeide benen een aangename plek.

Metropol: Middelgrote tent vergelijkbaar met Bravo op Lowlands. Vooral heel veel dance programmeren ze hier. Mooie schermen langs de zijkant beheerd door VJ’s die hier hun beelden projecteren. Vooral diep in de nacht een populaire plek.

Odeon: Een tent waar de bands spelen die op het punt van doorbreken staan. Veel talent wat hierna op de grotere podia speelt. Afwisselende programmering en een erg populaire stek op het festival terrein. Niet al te grote tent maar het grasveld ervoor bied genoeg ruimte voor de mensen die een glimp willen opvangen.

Orange Stage: De grote mainstage en tevens het logo van het festival. Mooi podium met een tent eroverheen. Hier spelen de grote bands voor tienduizenden fans. Vooral als het donker wordt is het een plaatje.

Pavilion: De kleinste tent op Roskilde. Hier spelen de jonge talentvolle bands in een mooie atmosfeer. Klein en intiem.

Pavilion Junior: Tijdens de warming-up het enige podium. Voorheen camping stage. Hier speelt Deens jong talent.

Het publiek
De grote massa is Scandinavisch met de Denen in de meerderheid. Verder bezoekers vanuit de rest van de wereld. De Scandinaviërs hebben in massa en geluid verreweg de bovenhand. Ze zien het als een week vakantie en gaan helemaal los. Veel drank en lawaai is het gevolg maar het is wel reuze gezellig. Ze bezoeken het festival voornamelijk om de sfeer en niet puur om de muziek. Dit geeft een hele leuke sfeer!

Door: Henk Kanning

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: emileuitapeldoorn    Geplaatst op: 31-7-2005 15:56:48
dit jaar voor wechter gekozen maar heb roskilde wel gemist
volgend jaar zeker weer roskilde en hopelijk minder modder dan in 2004 ;)

Van: Willem    Geplaatst op: 24-7-2005 23:52:34
Was dit jaar echt superweer! Geen druppel regen gehad, en meggoedkoop pils omdat je al je eigen drank mee mag nemen!
Ik kan het mensen ooke cgt aanraden vanwege de ontzettend aantrekkelijke vrouwen.

Minpuntjes zijn wel die bekerhaalfamilies (jatten de kratten uit je voortent terwijl je slaapt) en de bietsmentaliteit als je een jointje klust (wat wel weer goedgemaakt wordt door de vrijgevigheid op biergebied). Kan eht echt aan iedereen aanraden, is nu mn 3e keer geweest en ik ga volgend jaar weer.

Van: The Rocker    Geplaatst op: 18-7-2005 18:17:46
Ook erg benieuwd naar je verslag,
maar nog meer benieuwd naar de foto,s!!!

Van: Marcel    Geplaatst op: 16-7-2005 14:30:18
Henk,

leuke inleiding!
Ben benieuwd naar de rest van je verslag!!

Van: Erik    Geplaatst op: 14-7-2005 18:12:14
Hahaha, ik mag dat wel. Gewoon tussen de mannen kruipen, op de hurken en gaan laten dat warme vloeistof!!!

Van: Max    Geplaatst op: 14-7-2005 14:14:02
Toen ik er was waren de vrouwen hekzeikers: bijna bij ieder hek zat er wel een te hurken. Later in de avond komen ze schaamteloos naast je staan. Verder was het koud! Minder vond ik de langere wachtijden tussen bands... Verder erg geslaagd, Denen zijn wel relaxed.

Van: erik    Geplaatst op: 14-7-2005 9:38:52
Die mooie vrouwen waren er vorig jaar ook al, alleen dan wat meer ingepakt!

Van: hENK    Geplaatst op: 13-7-2005 15:21:03
Alleen maar zon en mooie vrouwen in dito uitrusting..

Van: Erik    Geplaatst op: 13-7-2005 9:42:32
Geen modder in 2005??

Van: hENK    Geplaatst op: 12-7-2005 15:27:41
Nee want dan had ik dat wel als bronvermelding gebruikt. Puur eigenervaring met het programma om sommige feiten te checken.

Van: dennis    Geplaatst op: 12-7-2005 13:32:00
Overgeschreven van roskilde site?

Van: willie    Geplaatst op: 12-7-2005 12:48:28
mooi stukje en Roskilde staat ook nog op mijn "to do" list (net als Kate Beckinsale trouwens :-D), maar Duck tape? (is dat soms voor de vroege vogels?) denk niet dat de producent van deze bevestigingstape daar blij mee zal zijn :-D

Van: hENK    Geplaatst op: 12-7-2005 12:44:24
Er komt nog een verslag van de bands + fotoverslag, dit is meer de inleiding!


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google