Verslag Pinkpop 2005

print Printvriendelijke versie
17-5-2005 22:42:44
Ik heb het al eens eerder gezegd: het programma is voor een groot deel bepalend of je wel of niet naar een festival gaa, maar het festival maak je uiteindelijk zelf. En dat is afgelopen Pinkpop weer bewezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf wegens andere verplichtingen alleen maar de laatste dag ben geweest (voor het eerst sinds 11 jaar) en dus niets over de sfeer op de camping kan roepen. Maar op het festivalterrein was het zeer relaxed en gezellig. Het was ook ideaal festival-weer. Voor de meeste mensen zonniger dan verwacht, gezien de rode hoofden. Ook ik had niet aan zonnebrandcreme gedacht toen ik thuis twijfelde over mijn regenjas en daardoor ik zit nu met een roodglimmend voorhoofd te typen.

Er was door de tegenvallende kaartverkoop zichtbaar bezuinigd. Zo kregen dagbezoekers geen bandjes, waren de mooie harmonica-programma-boekjes vervangen door een simpelere vorm, bleven effecten als vuurwerk en confetti uit en was er (net als vorig jaar) geen beeldscherm. Een belangrijk voordeel echter, is dat er geen barriers zijn neergezet. Daardoor kon je eenvoudig heen en weer lopen en kon je helemaal vooraan komen, zonder dat je een half uur van tevoren in een vak hoeft te staan. Daardoor heb ik dit jaar voor het eerst alle concerten die ik wilde zien, van het begin tot het eind kunnen zien.

Je zou zeggen dat je dan ook zou kunnen crowdsurfen. Maar hoewel dat verboden is, had het ook niet gekund. Daarvoor was het te rustig en als ik zo om me heen keek, ontbrak het aan dragers. Niet alleen waren er minder bezoekers, maar het waren ook duidelijk andere bezoekers. Geen mannen met lang haar, afgeknipte spijkerbroeken, bemodderde kisten en geblokte shirts. Geen blote, bezwete, getattoeerde ruggen. En de verhouding blonde meisjes ten opzichte van zwart of rood geverfde, viel dit jaar in het voordeel van de blondines. Geen Tisto-volk, geen punkers, geen hardrock-Duitsers, weinig Metallica-shirts, maar daarom niet minder gezellig. Er hing een gemoedelijke sfeer. Wie er dit jaar wel in een opvallende meerderheid over het terrein liepen, waren bont gekleede Chinese meisjes. En dat kwam niet omdat Wibi met Di-rect mee speelde. Het waren Heinejuku-meisjes. Ik had het idee dat de meeste mensen, net als ik, niet wisten wat ze deden, maar hun aanwezigheid alleen al vond ik leuk.

Maar genoeg over de sfeer en de mensen. Nu even over de muziek. Na een voorspoedige reis kwamen we net op tijd om nog een stuk van de Presidents of the United States of Amerika mee te pikken. Een leuke openingsact waar de enthousiasme vanaf sprong. Verder niet veel meer dan wat ze een aantal jaar geleden ook al op Pinkpop lieten zien. Daarna meteen door naar Wir Sind Helden in de 3FM-tent, waar je zo was, doordat het terrein anders was ingedeeld. Wel jammer dat je in die tent Triggerfinger er doorheen kon horen. Misschien de tent toch maar een kwartslag draaien volgend jaar. Over het optreden heb ik eigenlijk geen mening. De liedjes en de band kwamen vrolijk over, maar Duitse pop is niet mijn muziek. Daarna in het veld gelegen tijdens Beth Hart. Ik vond er niets aan. Alsof Ilse Delange de liedjes van Anouk probeerde te blaten en daarbij heel stoer wilde overkomen.

Toen naar het John Peel Stage. Een prima podium met een leuke programmering. Jan Smeets had het erover om dit podium volgend jaar drie dagen open te doen. Ik zou dat een heel goed idee vinden. De geluidstoren voor de dranktent was misschien niet zon goede opzet, omdat dat voor een opstopping zorgde. Als je daar eenmaal voorbij was, kon je op een heerlijk pleintje, vlak voor het podium staan, of aan weerszijden in het gras liggen. Thirteen Senses trad op. Ik had er weinig van verwacht, maar ik was aangenaam verrast. Een beetje hetzelfde als toen ik een jaar of drie terug per ongeluk Saybia in een tentje op Pukkelpop zag spelen. Het was niet erg vernieuwend (gaat door op Coldplay, Keane, Saybia enz), maar het was minder huilerig dan ik had verwacht. Deze jongens hadden geen opvallende kleding of praatjes, maar de liedjes waren goed. Op het hoofdpodium speelde Novastar. Dit keer eens niet in een tent en dat was eigenlijk jammer. Ik vind het een club of tent act. Met name de galm op zn stem komt op zon groot openluchtpodium raar over. Ook leek het erop dat Joost de nummers groter wilde opblazen dan ze waren, door op Jamie Cullum achtige wijze op zn piano te slaan. Maar daardoor ging de intimiteit er af.

De Kaiser Chiefs waren echt geweldig. Ik kreeg bijna het idee dat ik naast een goede band, ook naar een cabaret optreden stond te kijken. De zanger ging echt grappig met het publiek om en maakte er een waar feest van. Hij gooide zn microfoon in het publiek, deed mensen uit het publiek na en lachte om kleine dingen als bijvoorbeeld zn stem oversloeg of zn das na een wilde draai in de standaard terecht kwam. Na het laatste nummer deed hij zijn jasje aan en Pinkpop-hoedje op en vertrok, om met wild gejuich van het publiek later weer terug te keren. Hij pakte alleen zijn zonnebril, zette hem op en liep weer weg. Humor. Ze spelen op vrijwel ieder festival, dus ga ze zien! Later verscheen ook Bloc Party op dit podium. Ik had er zeer veel van verwacht, maar hield het eerlijk gezegd niet tot het einde vol. Niet omdat er niet goed werd gespeeld, integendeel. Maar de manier van zingen ging me na een half uur toch wat vervelen. Wel een hele goede band, maar ik betwijfel of dit nu de grote belofte is voor de toekomst. De refreintje zijn niet herkenbaar genoeg om pop hits te worden. Ook Kane viel me tegen. Na een wat mislukte opkomst en wat te vaak stopwoordjes als enneuhh spatte het vuur er niet vanaf. Ook omdat ze vrijwel alleen maar nieuwe nummers speelden en deze nog down-tempo waren ook. De overslag op het publiek en de terugslag daarvan op de band ontbrak. De Kane-fans vonden het vast prachtig, maar de niet-fans zijn volgens mij niet overtuigd. En al helemaal niet van die verschrikkelijke t-shirts, maar dat terzijde.

Saybia wist toch weer de magie in de tent te creren en er werd gezamenlijk gezongen en gehuild. Van hun uiterlijk hoeven ze het niet te hebben, maar met goede nummers, mooie lichten, intieme sfeer, een knappe gitaarsolo en een goede live-band kan er toch iets speciaals ontstaan. Tot mijn geluk en verbazing kon ik Saybia tot de laatste minuut af zien (en die duurde wel errug lang) en daarna nog een biertje halen en toch zo goed als vooraan komen bij Faithless. Maxi Jazz wist te vertellen dat ze voor de vijfde keer op Pinkpop stonden. En ik heb alle vijf die optredens helemaal gezien. En dan ken je het eerlijk gezegd wel. Daarbij vond ik dit niet de beste van de vijf. Toch kan ik het niet helpen dat ik ook dit keer weer helemaal uit mn dak ging als het donkerder wordt, de lichten overal om me heen schijnen, er een lekkere bas uit de boxen komt en Maxi zn bekende zinnen schreeuwt als We come, I cant get no sleep en Just below my skin.

Voor de organisatie was het misschien niet zo leuk dat er maar twintigduizend mensen waren, maar voor die twintigduizend was het wel relaxed. Nergens voor in de rij voor hoeven staan (alleen de pin-automaat), overal kunnen zitten zonder omver gelopen te worden en bij elke act dichtbij het podium kunnen komen. Ik denk dat het die mensen nog vies zal smaken als ze volgend jaar misschien weer tussen zestigduizend andere festivalgangers staan. Ik ben zeer benieuwd naar Pinkpop 2006!

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: MIjk    Geplaatst op: 15-8-2005 23:40:47
Jup het was zeker weer relaxt. Hoop dat pinkpop volgend jaar gewoon op pinksteren gaat vallen (want die tradiie mag toch niet verbroken worden) en dat camping B weer gewoon open is

Van: nadieh    Geplaatst op: 6-6-2005 22:08:17
pinkpop was echt super relaxt,, iedereen moet er gewoon een x zijn geweest. en wat ze op tv zeiden pinkpop was niet zo leuk. nou die mensen waren er mooi niet bij dus kunnen ze er ook niet over oordelen,, het was idd niet zo heel druk,, maar kom op het was wel super gezellig,, ik heb een toppie weekend gehad, het was geweldig bedankt (K) nadieh

Van: steef    Geplaatst op: 22-5-2005 22:12:38
The Frames ROCKTEN PINKPOP2005 wat speelden die gasten strak, jammer Rene dat je daar niets over te zeggen hebt...

Ga binnenkort naar Dublin voor een vervolg...

Vond Pinkpop, ondanks bij elkaar 1 dag regen een jaar om nooit te vergeten...

Ben er natuurlijk volgend jaar weer bij...

Groeten Steef

Van: Rene D uit Landgraaf    Geplaatst op: 20-5-2005 15:48:22
Dit jaar was een leuker programma dan vorig jaar, de sfeer was gezellig op het terrein en de bands die ik gezien heb die waren goed, ik vond bloc party en faithless super en de andere bands die ik gezien heb waren ook goed, tot volgend jaar dan kom ik weer 3 dagen greetz rene uit landgraaf

Van: Rene    Geplaatst op: 20-5-2005 14:20:35
@emma: oh, nooit geweten (ook nooit eerder 1 dag geweest)

Van: Danny    Geplaatst op: 19-5-2005 20:15:57
Mijn hoogtepunten dit jaar....absoluut, The Prodigy , The Chemicals , Beef , Intwine , Kane....en damn wat was Rowenheze gezellig!!!!!!

Van: sofie    Geplaatst op: 19-5-2005 17:35:50
ik ben het eens met emma; je krijgt nooit een bandje als je alleen op maandag gaat.

Van: Rene    Geplaatst op: 19-5-2005 9:39:39
@Rob: Ik heb Novastar ook al wat jaartjes gezien en ik weet dat hij dat slaan langer doet. Ik vind hem ook niet slecht, maar ik zie hem liever in een tent een wat ingetogener concert geven. Zijn eerdere optredens op Pinkpop vond ik daarom dan ook beter.

Van: Berik    Geplaatst op: 19-5-2005 8:35:48
Ik vond het een fantastisch pinkpopjaar!...
Veel goede optredens..
Zaterdag: Intwine, Millencolin, Chemical Brothers waren echt super:)
Zondag: Molotov, Sick of it All, Beef, Heidenroosjes, The Prodigy waren ook mega cool:)
Molotov werd door de recentisch super slecht gevonden maar ze waren echt wel super cool... Een leuke band om te zien!
Maandag: Presidents of the United States of America, Novastar, Apocalyptica, Faithless waren ook super cool, vooral Apocalyptica!

Ik weet in ieder geval wel dat de mensen niet zo moeten zeiken over een slecht programma.. Want het was dit jaar echt super cool!...

Smeets bedankt voor een cool pinkpop jaar!

Van: Udder    Geplaatst op: 18-5-2005 23:04:58
Novastar was erg goed, Prodigy was idd super zeg, leuk dat ze afsloten met Out Of Space. De Golden Earring vond ik persoonlijk ook prima. Ik vond het een geslaagde Pinkpop.

Van: Rob    Geplaatst op: 18-5-2005 22:07:24
Ik ben het grotendeels eens met de recensie van Rene. Voor mij waren de hoogtepunten van een pinkpopweekend Rowwen Heze, Heideroosjes, The Prodigy, Novastar en Saybia. Alleen het stuk in de recensie ´door op Jamie Cullum achtige wijze op z’n piano te slaan´ lijkt mij toch een verkeerd beeld geven. Jamie Cullum slaat misschien wel eerder op Joost Zwegers achtige wijze op zijn piano. Novastar speelde al toen nog geen mens van Jamie Cullum gehoord had en ook toen sloeg Joost Zwegers al op zijn piano. Dat hoort volgens mij gewoon bij de show. En ik blijf Novastar, met name Joost Zwegers, een fantastische band/muzikant vinden, maar inderdaad minder geschikt voor het grote podium in de open lucht.

Van: Yevric    Geplaatst op: 18-5-2005 20:11:52
Chemical brothers - zeer strakke set en precies lang genoeg om niet te gaan vervelen

Pordigy - echt super maar duurde wat kort had wel langer gemogen

Faithless - had meer van ze verwacht

Molotov - veel mensen vonden ze goed waaronder ik maar de recensies waren echt super slecht

Heideroosjes en Rowwen heze - een ouderwets supergezelligfeest

Pusa - Heerlijk wakker worden echt een leuke verrassing

Beef - lekker chillen met een jointje op het graz

Sick of it all - wat een super goede muur van geweld

Apocalyptica - echt met grote voorsprong het beste wat ik gezien heb echt genieten gewoon en geen nootje verkeerd.

Wat was echt slecht.

Golden earring - laten zien dat ze absoluut niet meer rocken

Millencolin - veel te eentonig

Triggerfinger - sta er van te kijken dat die op festivals welkom zijn wat is dat slecht zeg

Moneybrother - saaaaaaaaaaaaaaaaai

Voor de rest was de maandag op kaiser chiefs - pusa - apocalyptica - en faithless echt een saaie dag de zaterdag en zondag waren echt zeer goed te pruimen.

Van: BRUN$$UM    Geplaatst op: 18-5-2005 19:03:05
ik vond de chemical brothers, heideroosjes, rowwen heze, sick of it all (ondanks dat t niet super druk was maakte ze er wel een goede show van, in tegen stelling tot Millencollin) en the prodigy (ondanks dat idd hun nieuwe nummers iets minder zijn m.u.v. out of space) waren echt goed (personelijke mening)

Golden Earring heb ik lekker tussen de "oudjes" achterdoor gelegen met mn vriendin en n hoop vrienden

Block Party was wel n leuke band, maar sluit me voor n groot gedeelte aan bij Rene

Molotov heb ik niet echt gezien, maar wat ik vanaf de markt hoorde was wel aardig, beter dan dat ik op cd had gehoord van een vriend

Verder vond ik het een gezellige Pinkpop & I'll be there next year!!

Van: emma    Geplaatst op: 18-5-2005 17:42:27
je krijgt al jaren geen bandje als je een dag gaat..

Van: beerbelly    Geplaatst op: 18-5-2005 16:56:24
Dames en heren er was maar een optreden waar het zogenaamde dak er af ging en dat was bij de chemische broeders!!!! Sjezus wat was dat vet, hard en slepend! Vond setlist van Prodigy niet om over naar huis te schrijven, oude werk blijft toch het leukst en had nog beter aangeslagen bij publiek,zag de reactie bij....i'm gonna send it outa space!!!

Van: Keith    Geplaatst op: 18-5-2005 15:43:52
Een beetje naar wir sind helden gaan als triggerfinger speelt, doodzonde!!

Van: Martijn    Geplaatst op: 18-5-2005 14:46:14
@ Piet: een klein beetje off-topic hoor, maar het is toch een in plaats van uhn? Leest behoorlijk vermoeiend altijd die 'nieuwe' spreektaal als schrijftaal

Van: Red    Geplaatst op: 18-5-2005 13:52:28
Rene, voor straf jezelf opsluiten in een lege ruimte met een door mij samengestelde collectie van Beth Hart materiaal. Hoe haal je het godverdomme in je hoofd om haar te vergelijken met het Hinnekend Paard en de Uitgedrogeerde Haagse spuithoer! ;-)

Moet zeggen dat ik Kane niet onaardig vond... laatste paar jaren me ontzettend geergerd.. waarom zijn de CDs behoorlijk te pruimen en ze live bagger.. maar op Pinkpop vond ik het wel weer redelijk.

Geen absolute hoogtepunten eigenlijk... Saybia was magisch, maar dit verbaasde me niet zoveel... Sick of it All was vet en The Prodigy ook. Ook Molotov vind ik best kicken

En heerlijk dat je lekker je gang kon gaan.. binnen 1 minuut een biertje hebt en binnen 5 minuten naar de andere kant van het terrein :-)

Van: Job    Geplaatst op: 18-5-2005 13:37:31
@ George: dat denk ik ook, daarom maar vast een portie handtekeningen gescoord.. nu willen ze het tenminste nog doen :-)

Van: George    Geplaatst op: 18-5-2005 12:58:45
leuk verslag, maar dat van BlocParty ben ik het niet met je eens.....dit wordt namelijk wel een hele grote band!!

Van: klokske    Geplaatst op: 18-5-2005 12:34:27
3 dagen lang me prima vermaakt er had wel idd een dance tent mogen zijn want die die hal was ook maar niks 1 er in en er 1uit schoot dus niet egt op maar als je eenmaal binnen was was het egt erg gezellig. Ik heb me prima vermaakt bij Molotov dat was egt een muziekbandje met 3 drummers en 4 gitaristen en ze kennen allemaal ook nog redelijk zingen was egt erg leuk. tegen vallen vond ik de chemical brothers. Hoogtepunt Sick of it all samen met Prodigy. Zondag was een top dag maandag sprong alleen Kaisers chief er tussen uit. Al met al een erg geslaagd festival, Voklgend jaar zeker weer. de groeten

Van: piet    Geplaatst op: 18-5-2005 12:24:05
ik snap die smeets niet.
als je wilt dat er meer mensen op je festival afkomen
moet je wel zorgen dat er wat te doen is.
ik mis uhn tent met wat dj`s of theater waar je heen kunt
als er uhn band staat waar je niks aanvind.
je bent nu verplicht om die aan te horen.
en dat ie doodleuk na de prodigy om kwart over 10!!! op het
podium weltrusten komt zeggen, we zijn geen kinderen!!
dan moet het juist beginnen,want dat geeft uhn festival
juist sfeer, `s nachts uhn beetje rondstruinen in dance tenten e.d.
maar ja.................

Van: Patrick    Geplaatst op: 18-5-2005 12:21:11
The Prodigy komt dit jaar (helaas) niet op Werchter.

Van: Raymond    Geplaatst op: 18-5-2005 10:39:18
je hebt gelijk als je zegt dat de kane-fans het geweldig vonden, want ik vond het geweldig en ik ben een fan.

Van: Marz667    Geplaatst op: 18-5-2005 10:37:24
@RoMaN : ja inderdaad teveel gezopen, hahaha
tering. liep de maandag echt met een kater over het veld.
moest dus zondagavond zijn :)

@Rene : Keej dan! Moet je zeker doen

Van: Markster    Geplaatst op: 18-5-2005 9:44:46

Ja, zaterdagavond was wel het best. Ook de Heideroosjes die voor 'The Prodigy' speelden vond ik een succes!!

Van: Rene    Geplaatst op: 18-5-2005 9:01:27
Ik baal er zelf ook van, dat ik The Prodigy niet heb kunnen zien. Maar ik heb ze al eens Pinkpop zien afsluiten in de hoogtijdagen en ik ga ze dit jaar zeker nog zien (Werchter/Lowlands)...

Van: RoMaN    Geplaatst op: 17-5-2005 23:46:05
ahum, teveel gezopen die dagen ofzo, The Prodigy was Zondag :P haha

Van: Marz667    Geplaatst op: 17-5-2005 23:26:10
Jammer dat je alleen de maandag bent geweest, die was juist het stomst
(Prodigy was mega-vet iig zaterdagavond!)


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar n keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google