Junkie XL en Audio Bullys

print Printvriendelijke versie
2-6-2003 23:11:41
Vandaag zijn er twee nieuwe dans-platen in de winkel te vinden. Het nieuwe dubbel-album van Junkie XL en het debuut van de Audio Bullys.

Tom Holkenborg, alias Junkie eXpander of Limits, alias JXL draagt al geruime tijd zijn steentje bij aan de goede naam die Nederland heeft op dansgebied. Met zijn remix van Elvis' A Little Less Conversation voor de Nike-commercial van het WK voetbal, kwam hij vorig jaar in maarliefst 24 landen op nummer 1! Dat bracht hem in de kijker. Niet alleen bij dans- en voetballiefhebbers, maar ook bij veel artiesten. En dat merk je wel op zijn nieuw dubbel-album A Broadcast From The Computer Hell Cabin (= Toms hoofdkwartier in Amsterdam). Een lange naam voor een lange plaat. Op de promo die ik kreeg, zijn later zelfs nog eens twee nummers toegevoegd.

Junkie XL presenteert zich dit keer als een radiostation (Radio JXL), dat drie verschillende programma's uitzend. Ten eerste "3PM". Een middaguitzending met dansbare popliedjes, waarbij Tom samen werkt met verschillende bekende gastartiesten. Enkele hele herkenbare en gave stemmen, zoals Anouk, Robert Smith van The Cure en Dave Gahan van Depeche Mode. De eerste single Catch Up To My Step, met soullegende Solomon Burke, lijkt helaas teveel op A Little Less Conversation. Mijn favouriet is het reggae-nummer Dont't wake Up Policemen met Peter Tosh. Maar ook Angels met Gary Numan en Broken met Grant Nicholas van Feeder zijn blijven hangen. De nummers met Saffron (zangeres van Rapublica) zijn niet veel beter dan die van Republica. De meeste andere nummers klinken als een B-kantje, een dance-remix van een rock-nummer.

Op de tweede schijf is de nachtsessie te vinden: "3AM". Een mix van dromerige, diepe trance met weinig vocals. Hiervoor heeft Tom samengewerkt met de Britse DJ Sasha en dat hoor je ook wel. De cd komt traag op gang. Een opbouw van drie nummers voordat bij het trance-achtige Angels (met vocals) eindelijk de beat erin komt. Ik hou bij Junkie XL zelf het meeste van de knallende, progressieve beats van vroeger, zoals hij ook in zijn DJ-sets laat horen. Maar het komt helaas niet echt tot een zwaar stampend hoogtepunt. De nummers Nudge en Red lijken er nog het meest op.

De derde set heet "7AM", maar die staat er niet op... Die is alleen te beluisteren via de internetsite www.radiojxl.com, waarop Junkie XL vanaf vandaag radio-uitzendingen verzorgt.

Als je als Nederlandse dance-producer zoveel grote artiesten bij elkaar krijgt, mag je trots zijn. Je kan het dan bijna niet maken, om ze vervolgens niet op je album te zetten. Ik heb zo'n idee dat Tom dat ook niet durfde (19 nummers op cd 1!). Jammer. Ik denk dat het geheel beter was geweest als hij van alle nummers een afgerond geheel had gemaakt en de 10 beste had uitgekozen voor één cd. En van mij had dat radio-gedoe er ook niet bij gehoeven. Beetje kinderachtig. Ik klink wat negatief, maar dat kan ook komen doordat ik hele hoge verwachtingen had. Misschien wel iets te hoog. Ik ben erg benieuwd naar de 3PM-set waarmee Junkie XL maandag het Noordpodium van Pinkpop zal afsluiten.

De Audio Bullys hadden het voordeel dat ik totaal geen verwachtingen had van hun debuut-album Ego War. Sinds ik het plaatje een paar weken geleden in de cd-speler van m'n auto heb gestopt is hij er alleen nog maar uit gekomen om Junkie XL te luisteren. En Ego War wordt steeds beter.

De Britse muziek-pers schreef "dit is de redding van de Britse dance". Nou prijzen ze daar om de zoveel tijd een Londens dance-duo de hemel in (ik denk aan Chemical Brothers, Leftfield, Basement Jaxx), maar ook dit keer is het wel weer terecht. We hebben het over twee jonge, witte Britten: Simon Franks en Tom Dinsdale. Neven van The Streets. Ze groeiden op in West-Londen met hardcore en raves. Tom had al op 17-jarige leeftijd een DJ-residentie in de Londense Milk n' 2 Sugers Club. In hun biografie las ik: "Tom has more recently been spotted vevastated the dancefloor at the City Rockers club night, mixing the Kinks over Leftfield's 'Phat Planet'." Dat wil ik horen!

Voor Ego War zijn de Audio Bullys beïnvloed door house, dub, ragga, ska, acid en punk. Een mix van stijlen, maar uiteindelijk maken ze gewoon vette, ranzige UK-garage. Niet bedoeld om moeilijk te zijn, maar simpel stampen en zweten. Vette bas-lijnen, dreunende breakbeats en een verkoude jongen, die met overdreven Brits accent rapt en vals zingt over alledaagse dingen uit zijn jeugd in de grote stad. Sommige ritmes hebben wat weg van Basement Jaxx, anderen gaan zelfs naar Missy Elliot en het nummer The Tyson Shuffle had ook op het nieuwe album van Daft Punk kunnen staan. Geïnspireerd door verschillende Britse bands, zoals The Specials, maken ze goed gebruik van sampels. Vooral dat stukkie in Face in a Cloud. Geweldig! De eerste single was Real Life en de tweede We Don't Care. Met name de laatste werd opgepikt door de Hooligan House-scene. Het is een goed nummer, maar niet typerend voor de Audio Bullys. "What the faaa...", het beste stukje in het nummer, wordt door MTV weggeknipt. Da's jammer.

Zondagmiddag 29 juni ben ik in de Pyramid Marquee op Rock Werchter om de Audiobullys live te zien!


Koop:
Junkie XL
Broadcast From The
Computer Hell Cabin

Koop:
Audio Bullys
Ego War

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Roku    Geplaatst op: 9-11-2004 17:53:28
audio bullys zijn echt de fucking bomb!! serieus ze zijn zo goed!! :D

Van: hans    Geplaatst op: 4-6-2003 11:02:54
heb gehoord dat audio bullys erg cool is..lekker brits enzo...
ben benieuwd!
ook ik ga zeker kijken!!

Van: Splinter    Geplaatst op: 3-6-2003 0:08:04
Van de Audiobullys weet ik het niet - maar The Streets zijn geweldig. Ik zal op mijn beurt op zaterdag op Roskilde naar The Streets gaan kijken. En ons aller Junkie Xl natuurlijk ook met een bezoekje vereren :D

Van: matje    Geplaatst op: 2-6-2003 23:56:20
"Zondagmiddag 29 juni ben ik in de Pyramid Marquee op Rock Werchter om de Audiobullys live te zien!"

ik ook ;P* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google