SILKSToNE

print Printvriendelijke versie
17-4-2003 16:50:50
SILKSToNE (want zo schijn je dat te moeten schrijven), is een band met vijf getalenteerde jongens uit Haarlem. Het hart bestaat uit Niels Geusebroek en Frans van Essen, die beide liedjes en teksten schrijven, gitaar spelen en zingen. Vijf jaar geleden begon Silkstone als grunge-band, maar dat is het nu absoluut niet meer. Nu is het easy poprock met duidelijke country/americana-invloeden uit het zuiden van de States.

Onlangs (28 maart) kwam hun eerste studio-album uit met de titel For A Reason. Momenteel wordt ook de derde single met bijna dezelfde naam What's The Reason?, geregeld op de radio gedraaid. Bij radio 3fm schopte deze single het tot Megahit, net als de eerste single Ready ruim een jaar geleden. 3FM ziet Silkstone een beetje als haar kindje en dat is best begrijpelijk. De radiozender is voor een groot deel verantwoordelijk voor de populariteit die de band op dit moment geniet. Met name Isabelle, die "Silkstone" altijd zo leuk uitspreekt, heeft de band vorig jaar in de armen gesloten en niet meer losgelaten. Afgelopen maandag was het nog Silkstone-dag bij de radiozender.

Na het beluisteren van For A Reason, vroeg ik me toch een beetje af, waarom nou bijvoorbeeld deze band wel doorbreekt en zoveel ander Nederlands talent niet. De muziek van Silkstone is nou niet bepaald verassend en misschien zelf een beetje saai te noemen. De nummers zijn stuk voor stuk goed gespeelde, melodieus goed geschreven en goed afgeronde popliedjes, die makkelijk in het gehoor liggen. Maar voor mij is het niet zo dat Silkstone een heel speciaal eigen geluid heeft. De teksten zijn wat makkelijk en clichématig en de zangers gooit daar nog wat extra yeah’s en Dinand-Woesthof-kreuntjes bij. Helaas. Ook al de Thanks To’s achter in het hoesje doen aan als het eerste plaatje van een boy band. Maar dat is het dan ook eigenlijk. Misschien zijn de bovengenoemde zaken nu juist de ingrediënten om populair (gemaakt) te worden in Nederland.

Je hoeft op dit album dus geen rockende gitaarsolo te verwachten, geen onverwacht dancebeatje je en ook geen gastvocalen. Toch heeft Silkstone wel geprobeerd om er wat afwisseling in te brengen. In het nummer Not When You Don’t Care wordt bijvoorbeeld een Arabisch geluidje ingezet. Helaas is dat ook alles en wordt het niet doorgevoerd in het ritme, zodat het toch eindigt in een standaard Silkstone-nummer. Een uitzondering is nummer 9 “Lady”. Dat nummer start met een loungeritme en een verdraaide (megafoon-)stem. Heel lekker. Van mij had het nummer zo mogen blijven als in de eerste minuut. Helaas gaat ook dit nummer over in de standaard.

De huidige populariteit van de band is natuurlijk niet alleen aan de media toe te schrijven. Er staan zeker goede hits op het album en in de afgelopen jaren heeft Silkstone een goede live-reputatie opgebouwd, waarmee ze een vaste schare fans hebben verzameld. Ze hebben veel optredens gedaan, zoals voorprogramma's bij Krezip, Kane en Van Dik Hout. Hoewel de meeste nummers op het album niet eens zo’n heel hoog meezinggehalte hebben, zijn er toch delen die steeds in je kop blijven zitten, zoals het “Ooh lalala yeah” van de tweede single Rain Has Come. Live wordt er goed gespeeld en professioneel gezongen. Met name de semi-akoestische sets, zoals ze die bij radio 3fm en 2 Meter Sessies deden, hebben veel positieve reacties opgeleverd.

Vorig jaar won de band een Essent Award en veroverde daarmee een plekje op Lowlands. De logische volgende stappen zijn gezet: een nieuwe single, een nieuw album, veel radioplay, een clip op MTV en verschillende festival-optredens, waaronder komend weekend Paaspop Zieuwent en Paasrock, 5 mei het Bevrijdingsfestival Vlissingen en natuurlijk Pinkpop. Zondagmiddag mogen ze om 13:50 uur de 3FM(!)-tent openen om hun live-reputatie waar te maken. Wie alvast een voorproefje wil, moet vanavond naar MTV Live kijken. Daar zullen zangers Niels en Frans een akoestisch optreden geven.


Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: wendy    Geplaatst op: 25-5-2003 21:08:15
silkstone is kei en kei goed ik ben al een lange tijd fan van ze e n ze zijn de best en de lekkerste

Van: simo    Geplaatst op: 16-5-2003 10:34:41
ik heb ze gezien...ooit lang geleden toen ze een promotie tour langs allerlei scholen deden, daar was onze school ook bij. En toen....toen hadde ze nog de oude drummer...een chille guest die op tommassi lijkt (voor voetbalkenners, AS ROMA)...maar die is dus weg en nu is de drummer 1 of ander oerhollands joch...niks aan....en ja, liedjes zijn standaard....if i were you zou ik de naam 'EGOFLY' onthoude want die zijn goed...kijk op www.geocities.com/egofly....
buhbaaj kuss simo

Van: Sas    Geplaatst op: 7-5-2003 17:16:37
Kan nou niet zeggen dat ik Silkstone met kane kan vergelijken. Ze hebben ooit eens in hun voorprog gespeeld maar dat is al ff gelee. Ik heb ze al vaak live gezien en na `t horen van `t album schrok ik wel, iets te soft, live zit er toch iets meer emotie in de nr`s.
Niels heeft wel z`n (bijna) standaard zinnetjes maar ik kan hem niet vergelijken met Dinand die alleen maar "Hey mister DJ" roept. Ennu, Henkjan heb ik nog nooit bij `n optreden van ze gezien en ik mis er niet vlug `n!
En idd, Chase is `n erg lekker nr en mis die dus ook op `t album.

Van: Flip    Geplaatst op: 23-4-2003 14:32:56
Volgens mij is Henk-Jan al 3 jaar bezig met Silkstone en met Idols pas een jaar..... Trek daar je conclusie maar is uit. En tja, live zijn ze gewoon goed, vooral chase!!! bijna triple x/ gone in 60 sec. muziek. en de cd, niet onaardig, gewoon pure muziek, geen gillende gitaren, lekker chil.......................................

Van: kane fan    Geplaatst op: 18-4-2003 19:28:09
Dus, silkstone heeft ook mede dankzij kane een publiek gekregen want ze hebben in het voorprogramma gestaan, ik vin het een leuk bandje! Maar 1ste naar de ar%#a (blehh) op 28 juni!

Van: ROOS    Geplaatst op: 18-4-2003 17:42:20
btw kvind silkstone leuk maar kane dus absoluut NIET! Maja klopt wel dat t merendeel van die fans kane fan zijn :S

Van: Martijn    Geplaatst op: 18-4-2003 17:36:23
Als je eens echt een goede Nederlandse band wilt horen. Luister dan eens naar Flemming. OnNederlands goed!
Check: www.flemmingonline.nl

Van: Piet    Geplaatst op: 18-4-2003 14:12:15
Promotie is de key tot succes. Op het juiste moment,op de juiste plaats... met de juiste ..... (BMG)

Van: Dan    Geplaatst op: 18-4-2003 9:09:46
Ik vind er geen ruk aan. Weer zo'n gehyped achterlijk product van boven de rivieren.
Ik hoorde laatst een bandje ( meen uit Breda) met de naam Green Dive. Ben me niet meer 100% zeker, waar ik wel zeker van ben is dat het goed klonk. Was ff op 3FM, verder heb ik er niks meer van gehoord.
Silkstone, tja, voor de mensen die Kane geweldig vinden is dit een reuze aanwinst

Van: Rene    Geplaatst op: 18-4-2003 8:44:42
Ja, Henkjan Smits zit er ook bij (achter in het boekje staat "A&R: Henkjan Smits" en "Silkstone thanks everyone at BMG (special thanks to Henkjan)"

En ja, ze zijn aan het doorbreken. Als een band een goede platendeal krijgt, drie singles een goede airplay op de radio krijgen en twee ervan Megahit worden, een album, op Lowlands en Pinkpop optreden, een clip op MTV enz... dan mog je stellen dat een band doorbreekt lijkt mij.

Van: hans    Geplaatst op: 18-4-2003 8:01:58
Heb ze gezien op bospop 2002.. vond het wel aardig eigenlijk.. wel veel meisjes die ze leuk vinden.. vind de zanger wel een goede stem hebben.. maar erg verassend is het het inderdaad niet. 'What's The Reason' vind ik wel een leuk nummer.. De bassist past niet echt in het groepje qua uitstraling.. maar goed..ze doen hun best..

Van: Roos    Geplaatst op: 17-4-2003 20:11:13
Ik heb de cd ook en ik vind het jammer dat de 3 singles als eerste 3 op de cd staan. Ook vind ik r geen afwisseling inzitten. Nadat ik de live had gezien na dat ik de cd had gekocht vond ik de cd weg beter dan daarvoor. Het nummer Lady is idd de eerste paar regels met een megafoon gezongen. En alle nummers gaat over 1 ding en dat is liefde dat vind ik ook btje jammer, er bestaat wel iets anders int leevn als alleen maar liefde hoor!

Van: ja?    Geplaatst op: 17-4-2003 19:26:59
zijn ze nu dan aan het doorbreken??

Van: mg    Geplaatst op: 17-4-2003 19:09:11
Juist omdat het zulke klassieke popliedjes zijn, met zo'n stem, goed in elkaar gezet, doen ze het goed.
MAAR: Silkstone is al heeeeeeeeeeeeeeel lang bezig. net als krezip sinds 97 en het was ook Silkstone die toendertijd Krezip uitnodigde bij Isabelle (april 1999) door hun demo te kiezen (op basis van In Her Sun) en hebben toen ook op veel festivals gestaan door heel nederland (bevrijdingsfestivals, Keut in Rock, etc). Waarom ze NU pas echt doorbreken is mij een raadsel, maar niet meer dan terecht.

Van: Nielz    Geplaatst op: 17-4-2003 18:50:38
Ik las een keer dat die grote man achter Idols, Henk Jan Smits ofzo, ook de grote man achter dit bandje is, dus zo heel verrassend is het allemaal niet...

Van: Martijn    Geplaatst op: 17-4-2003 18:06:14
Ik heb een concert gezien van Silkstone en het viel mij ook erg tegen.
Een hoog Kane-gehalte, niet slecht maar weinig verrassend en te gelikt.
Maar ja da's de key naar succes lijkt het...


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google