Debuut album Selah Sue. Een uitgebreide review

print Printvriendelijke versie
12-3-2011 22:42:28
Vorige week viel hij eindelijk op de deurmat; het nieuwe album van Selah Sue. Het lange wachten werd beloond. Een afwisselende debuutplaat met soulvolle liedjes, ragga-hiphop en donkere grooves.

Wachten
Ook Selah Sue moest wachten. De nummers heeft ze al enkele jaren geleden geschreven. De nieuwste (Just because I Do) is een jaar oud. Het album nam ze in de zomer van 2010 op in Hamburg en Parijs. Daarna moest ze wachten op art-work, promowerk en de voorbereiding van een grote release in België, Nederland, Zwitserland, Luxemburg en Frankrijk en over een half jaar ook in Amerika. De tussentijd had ze nodig om een band om zich heen te vormen om het album live te kunnen brengen. Bij Pukkelpop stonden er nog inspiratieloze sessiemuzikanten achter haar (zo klonk het), maar bij de try-out show in Breda was dat al een swingend geheel met gelukkig enkele jonge Belgische muzikanten.

Op 25 februari schreef ze op haar Facebook: JUST HAD THE FIRST ALBUM IN MY HANDS, IT WAS A LONG PREGNANCY & HARD DELIVERY BUT...... WAOW, I'M a proud mom... it was all worth it I guess. 

Can't wait for u to meet & hug it =) 

xx SELAH

Akoestische soul
Bijna alle gevoelige akoestische soulnummer over haar pubertijd, die op haar eerste EP staan, staan ook op dit album. (Eindelijk heb ik Black Part Love en nog gesigneerd ook ;-) zie foto onder). Alleen Break niet. Wat mij betreft haar mooiste nummer, dat ze bij elk optreden aankondigt als ‘het nummer dat het meest voor me betekent’. Blijkbaar te rustig. De nummers zijn allemaal opnieuw opgenomen. Voor Mommy mocht Sue twee dagen een Parijse studio in met zangeres en bassiste Meshell Ndegeocello en diens gitarist en toetsenist. Onder mooie, minimale begeleiding zingt Selah gevoelig haar hommage aan haar moeder. Ook het eerste nummer dat ze ooit schreef, Explanations, is gelukkig heel ‘eerlijk’ gelaten. Volgens mij is dit het enige nummer dat ze alleen speelt en zingt. Er is wel wat achtergrondgeluid toegevoegd door een Parijse producer. Luister ook eens naar die cover van No no no op zijn site ). Haar grootste hit Raggamuffin staat nog als een dijk. Jammer genoeg is Black Part Love wel behoorlijk aangepast met Moby-pianootje en trompet. De bijzonder mooie, warme en gevoelige sfeer die er in het nummer zat op de eerste EP, is er op het album helemaal uit geproduceerd. Summertime is een hoogtepunt. Een rustig zomers nummer dat ze ook in diezelfde tijd schreef, maar nooit eerder op cd zette. Nu gelukkig wel en met mooie, volle arrangementen.

Hiphop beats
Maar het moest geen akoestisch album worden. Dat zou eentonig worden en dat zou niet representatief zijn voor Selah Sue. Live wil ze van de kruk af en spelen met een band en dansen op funky grooves. Haar liefde voor dansmuziek is groot. Ze is beïnvloed door hiphop en raggae en door de levendige dubstep en drum-‘n-bass scene in Leuven. Ze zingt onder andere mee met Addikted Kru Sound (check bijvoorbeeld deze opname van StuBru van vorige week).

Om die beats erin te krijgen, koos Selah Sue ervoor om samen te werken met hiphop beatmaker, DJ Farhot. Hij maakt ook de beats voor de Nigeriaans/Duitse zangeres Nneka, waar Selah Sue fan van is. En er is meer vergelijk te trekken met Nneka. Zij is ook geïnspireerd door Lauren Hill, Erykah Badu en Bob Marly en na haar eerste EP tourde Nneka met de Duitse raggae-artiest Patrice Bart-Williams. Deze Patrice produceerde het melodieuze deel van het album van Selah. Ook werkte Nneka samen met Gnarls Barkley (Cee Lo Green). En Selah Sue heeft ook een duet met hem op het album gezet. Farhot heeft groovy beats geproduceerd voor de nummers Peace of Mind, Crazy Vibes en Crazy Sufferin Style en Selah Sue heeft daar teksten overheen gezongen/gerapt. Deze nummers zorgen voor een goede afwisseling. Ook zijn deze nummers een toegevoegde waarde voor de live-optredens met band.

Toekomst
Met het laatste nummer van het album geeft Selah Sue de stijl aan waar ze in de toekomst naartoe wil. Een donker mysterieus triphopnummer met een voice-over van Selah Sue (denk aan Tricky, Portishead en Lamb). Een goed nummer, maar wel kort. Het is geproduceerd door Pieter Steeno. Sanne, zoals ze in het echt heet, promoot hem als “a new Belgian talent who will create a buzz very soon. I am sure of that”. Daarmee doelt ze denk ik op Bodyspasm. Onder die naam maakt Pieter samen met zijn broertje knallende electro à la Soulwax Nite Versions. Dat ze hem gekozen heeft is niet geheel toevallig. Het was namelijk haar lief.

Conclusie
Een sterk debuut. Mijn voorkeur gaat uit naar de nummers die Selah Sue zelf heeft geschreven. Daar zit het meeste gevoel in. De andere nummers zorgen wel voor een nieuwe dimensie en een funky afwisseling, die het zeker live goed zullen doen. Dat blijkt ook wel uit de recensies. Maar op het album klinken ze meer ‘featuring Selah Sue’ en vind ik ze wat overgeproduceerd. (Zeker op koptelefoon hoor je wat irritante dingetjes. Wie zit er bijvoorbeeld ‘crazy world’ mee te neuriën op de achtergrond bij This World?). Ik vind het eigenlijk altijd wel leuk als je op een debuut de passie en enthousiasme van de artiesten/band terug hoort in plaats van sterk geproduceerde sessiemuzikanten. En dan hoeft het niet per se heel clean opgenomen te zijn. (Ik denk bijvoorbeeld aan Palomine van Bettie Serveert). Van Black Part Love hadden ze beter de ‘oude versie’ erop kunnen zetten en ik had liever Break gehad dan Cee Lo Green. Maar al met al gewoon steengoed en de complimenten voor het Vlaamse meisje om zo’n werelds geluid neer te zetten op een debuutplaat. Summertime, Explanations en Just Because I Do zijn hoogtepunten. Inmiddels staat het album op i-Tunes in België op 1, in Nederland op 2 en in Frankrijk op 3.

Live
Maar los van het album; je moet haar live zien. Dat is nog zeker 10 keer zo goed. Ik heb afgelopen jaar vijf heel verschillende optredens van haar gezien. Van een mooi solo-optreden in het Paard tot een afwisselend feest met enthousiaste band in Breda. Van puur gitaar tot een zwoel dampend dubstep-feest met AKS. En van een hoofdpodium optreden voor een volle festivalweide op Pukkelpop tot een heel intiem optreden met alleen een gitaar en een handje vol mensen in de kantine van Hyves vorige week (zie foto’s). Ik ben blij dat ik haar nog eens zo puur van zo dichtbij heb kunnen zien, voordat ze de wereld in trekt. Dit weekend speelt ze 3 keer in een uitverkocht AB en ook Tivoli en de Melkweg zijn uitverkocht. (Maar bij Hyves vertelde me dat ze op Werchter en Pinkpop speelt).

Rene Jol
Dank aan: Patricia, Bas, Kim en Sanne

Selah Sue bij Hyves Selah Sue bij Hyves Selah Sue bij Hyves Selah Sue bij Hyves Selah Sue bij Hyves

Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Johnny K.    Geplaatst op: 13-3-2011 13:38:38
Lief meiske

Van: Ali    Geplaatst op: 13-3-2011 13:28:57
Kijk voortaan voordat je een dergelijk slijmverhaal plaatst, alsjeblieft je spelling na


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google