Review deBeschaving 2008

print Printvriendelijke versie
7-9-2008 0:45:01
Vorig jaar noemde ik festival deBeschaving ‘het leukste festival van het jaar’. Een aaneensluiting van hoogtepunten met oude helden Bettie Serveert en The Levellers, feest met C-Mon & Kypski, Moke was hot, lekker maf doen met Sirqus Alfon, lachen met Comedy Explosion en een hele leuke ontdekking gedaan met Lucky Fonz II. Dat was eigenlijk al niet in te halen. Toch was het ook dit jaar weer erg gezellig. Met drie goede vrienden een hele dag met heerlijk weer, een relaxte sfeer en Brand bier allerlei bandjes kijken... dat kan natuurlijk nooit vervelend zijn. Maar deze editie kende naast hoogtepunten ook middelmatigheden en dieptepunten.

De dag begon rommelig. Ik was naar de locatie gereden waar het vorig jaar ook was, maar daar trof ik alleen een leeg grasveld aan. Aai. Waar is het dan? In het programmaboekje stond alleen “zie www.debeschaving.nl”. Gelukkig hebben we het wel gevonden, maar daardoor hebben we Friska Viljor gemist en kwamen we bij Voicst binnen. Pete and the Pirates viel me tegen Daar had ik veel van verwacht. Vier gitaren bleek teveel en de zang vond ik niet goed.

De opzet van het terrein was heel anders dan vorig jaar. Waar vorig jaar het hoofdpodium nog een centraal liggen open lucht podium was, was het dit jaar een te grote tent met slecht geluid die een beetje achteraf lag. Jammer. Zeker met dit weer had een centraal open podium met goed geluid en gras ervoor een heel ander festival gemaakt. En de comedy en theater was vorig jaar in een gezellige kleine tent met stoeltjes. Dit jaar in de grote 'rode doos'. Het nieuwe gebouw van Vredenburg. Prachtige zaal overigens, maar wat mij betreft voor dit festival te groot voor een aantal acts en het mist de intieme sfeer. Overigens waren alle tenten over het algemeen behoorlijk leeg. Zelf het in de tent bij het hoofdpodium was het bij de grotere acts achter de geluidstafel al heel rustig. Wellicht was er op meer dan de 7000 bezoekers gerekend of was het zulk lekker weer dat men liever in de zon bleef.

Op het podium ‘deBeleving’ (het enige buitenpodium, denk aan de Charlie op Lowlands) speelt Get Cape. Wear Cape. Fly. Wat een irritante naam. Maar de muziek van deze Engelse singer-songwriter is leuk en afwisselend. Door naar ‘deBevlieging’. Het enige podium dat wel af en toe vol stond. Daar speelde de voor mij onbekende Nigeriaanse zangeres Nneka. De ontdekking van de dag. Goede Soul en Reggae en indrukwekkende zang. De politieke praatjes hoeven van mij niet, maar horen er wel een beetje bij.

Naast de afzeggers Orca en We Smoke Flags, die op de dag zelf op de site vermeld werden, kwam Air Traffic niet opdagen. Overigens wisten ze daar bij de info stand niets vanaf. Die hadden naast het boekje wat ze uitdeelden eigenlijk helemaal geen actuele info. Vreemd voor een info-stand.

Hit Me TV heb ik van buiten de tent gezien. Ik vind het leuke nummers. Maar sorry. Ik kan maar niet wennen aan die stem. Milow had wat vienden meegenomen en speelde een goede set. Rustig. Deed me denken aan Counting Crows. In de grote zaal speelde de Utrechtse zangeres Neonbelle als vervanger van Orca. Leuk, maar ze waren wat onzeker, hadden last van technische storingen, mochten maar kort spelen en de zaal was veel te groot. Volgend jaar nog een herkansing zou ik zeggen.

De tent van het podium deBeproeving was onhandig gepositioneerd. Het viel me op dat hij ook vaak erg leeg was. Zowel bij Gram als bij Peter von Poehl was het erg rustig. En dat was jammer, want beide waren goed. Gram (zangeres Seedling met gitaar, laptop en sampleapparaatje) zag ik afgelopen jaar in een zeer klein tentje op Crossing Border en dat kwam een stuk beter over. Bij de Zweedse singer-songwriter Peter was er een handje vol mensen en die zaten ook nog eens (waaronder ikzelf). Van The Dodos had ik vooraf wel het een en ander gelezen. Het zal vast geniaal zijn geweest, maar ik vond het eigenlijk gewoon saai.

Kate Nash heb ik eerder gezien en toen vond ik het leuk. Ook haar album vind ik best leuk. Maar haar optreden op het hoofdpodium vond ik helemaal niks. Het kwam niet over. En dat kwam niet alleen door de slechte geluidskwaliteit. Er zat gewoon niks speciaals in. Das Pop speelde veel van hun nieuw uit te komen album. Gelukkig ook nog twee of drie nummers van hun oude album, anders had het publiek ze niet eens herkent. Ik zag ze vorig jaar december in het Paard van Troje met een soort van album presentatie. Waar dat sinds dien nou allemaal op gewacht heeft, ik weet het niet. Maar het optreden had wel weer wat vaste Das Pop items, zoals uitglijden op het podium en het publiek mee laten doen met te moeilijke dingen. Op hun nieuwe album doen ze veel meer met gitaren dan met synthesizers. Een beetje het omgekeerde van Franz Ferdinand. Toch blijf ik het een leuk bandje vinden.

Wat eten betreft kan ik me van vorig jaar die eerlijke barbecue herinneren vanaf een bus met uitzicht op het hoofdpodium. Helaas was zoiets er dit jaar niet. En ik had gehoopt op van die lekkere Belgische broodjes gezond. Toen maar een broodje gezond gehaald bij de Surinamer. Bleek een broodje met aardappel, sperziebonen, kerrie en loempia’s te zijn. Vast niet zo gezond, maar wel lekker.

Angus & Julia Stone zijn een broer en een zus uit Australië die met een band hele gevoelige liedjes maken. Voor deze ingetogen act zat de groet MVC zaal vol (en het was erg donker om een plekje te vinden). Ik vond het heel mooi. Een op haar blote tenen hupsend meisje met mooie jurk dat schattig zingt vind ik wel leuk. Maar als haar broer met een nog hoger en liever stemmetje solo gaat zingen, werd het wel een beetje erg zoetjes allemaal. Mystery Jets had ik nog niet eerder gezien. Een kleurrijk en opvallend stel die goed speelde, maar je wordt er niet vrolijker van. The Cribs speelde daarna in dezelfde tent. Dan kan er wel een beroemde gitarist meedoen. Ik vond het rommelig geschreeuw.

De absolute dieptepunten van de dag werden wel bereikt in de MCV-zaal. Eerst was daar Hipsick, een toneelstukje van een nep-Fransman die deed of hij rare mensen verzamelde. Vervolgens kwam er een stel acteurs op het podium die onder housemuziek net deden of ze geelectrocuteerd werden onzo. Toen je dacht dat deze intro was afgelopen en de freakshow ging bezinnen ging het licht aan. Dat was het. Wat doet dat op zo’n festival. Wie boekt zoiets? En zelfs twee keer! En dan Dolf Jansen. Ik heb er nooit wat aan gevonden. Ik zag per ongeluk nog een deel van zijn show, omdat we dachten dat Grande Burlesque A Gogo eerder zou beginnen. Maar zelfs bij die laatste tien minuten ben ik van afschuw weggelopen. Wat een slechte grappen zeg. Over hoe lelijk het knutselwerkje van zijn dochtertje wel niet was enzo. En welke cabaretier maakt nu nog grappen over Bush en Irak? En hoe zwak is het om een act te kakken te zetten die een paar uur ervoor nog op het festivalt speelde. En dan nog wel Milow, wat erg klinkt als Counting Crows, waar Dolf zo’n fan van is. De zaal was goed gevuld, maar er werd nauwelijks gelachen. Ik begrijp echt niet waarom deze man nog wordt uitgenodigd en waarom hij een groot deel van het “lach-budget” opsnoept, waarvoor je mijns inziens veel leuke nieuwe stand-up comedy ofzo in had kunnen huren. Geef mij maar de opzet van vorig jaar, of de Magneet-tent van Lowlands.

Pete_Eddy.jpgDan nog de hoogtepunten natuurlijk. Toen ik tussendoor een shirt uit mijn auto ging pakken, werd ik ineens ‘aangelopen’ door Pete Dorethy en Adam Green, die iets onverstaanbaars tegen me brabbelden. ‘Mooi, hij is binnen’ dacht ik. En meteen erachteraan ‘Is hij niet te dronken?’ Backstage was hij al net zo goed de weg kwijt als ik (letterlijk dan). En toen hij via het Ben en Jerry’s tentje toch een weg naar het festivalterrein vond om naar The Cribs te gaan kijken, hoopte ik dat hij niet zoek zou zijn voordat hij op moest. Maar dat bleek niet het geval. Hij was op tijd voor zijn eigen optreden. En hij had het wel naar zijn zin, want later zag ik hem nog verschillende keren op het festival ronddwalen. Babyshambles begon heel rommelig. Dronken bewegingen van Pete en veel afstemming tussen de nummers door. Maar het optreden groeide. Waar ik eerst het mompelende gezag, de verdwaasde blikken en het rommelige geluid jammer vond, zorgde dat naar mate het optreden vorderde juist voor het rock’n’roll sfeertje. Sigaretjes pikken, bier gooien, tempowisselingen, ‘overal schijt aan’-uitstraling, zware crowdsurfers op kleine meisjes, steeds enthousiaster publiek, steeds betere nummers, steeds strakker gespeeld. En het eindigde met name voorin feestelijk met Twist and Shout, waarbij Soko en Adam Green mee deden, en als waardige afsluiter en hoogtepunt van het festival: “Fuck Forever”.

En aansluitend eindelijk ook een meevaller in deBeproeving. De Utrechtse dansformatie Nobody Beats the Drum wist geweldig dansbare beats mooi op te bouwen tot een hoogtepunt. Het Zweedse Slagmalsklubben wat volgde, was maf en leuk om naar te kijken en nog dansbaar ook. Ze werden overal aangekondigd als de zeven Zweden, maar ik telde er maar zes. Soko is een meisje uit Parijs die mooie liedjes maakt met hele leuke Engelstalige teksten met Frans accent. Leuk. Zeker zolang ze zelf gitaar speelt. En daar was Kate Nash te gast (net als andersom) en dat deed ze wel leuk. Toen ze probeerde te drummen, hoopte ik dat ze snel weer haar gitaar zou pakken.

In de MCV was ondertussen Eddy Wally begonnen. Dat was lachen zeg. Compleet met polonaise en mensen hangend aan het podium, stond hij in sprankelwit pak en roze zonnebril op het grote podium zijn klassiekers te doen. “Deze is voor jullie Nederland. Live” en “Zing maar mee: shalalalala, woh, woh, woh, shalalalala” en “Als collega’s uit Las Vegas mogen Engelbert en ik elkaars nummers zingen”. Dat was een leuk eind. Dan de A Gogo-dames er nog achteraan…

Tot slot nog een rondje gemaakt langs de slotacts. Waar ik C-Mon & Kypski ken van enthousiast doen, stonden ze er als DJ’s ongeïnteresseerd bij. En Boemklatsch deed het erg leuk, maar iemand had aan de volumeknop staan draaien. Na een opbouw en een springende mc zou de bas erin moeten dreunen, maar je hoorde hem haast niet. Dat hoort niet en dat verdienen ze niet. Als het met geluidsoverlastregels te maken heeft kan je dan beter eerder stoppen dan het op deze manier laten doodbloeden.

Conclusie
Ik heb een heerlijke dag gehad. deBeschaving is een erg leuk festival. Je hoeft nergens in de rij te staan, je kan heel veel bandjes op een dag zien, een afwisselend programma, er is altijd wat te ontdekken, de sfeer is goed en het is altijd lekker weer. Ik miste een ‘oude bekende’ waarvan ik veel nummers ken en ik zou het leuker vinden als de comedy weer terug komt op kleinere schaal.

Hoogtepunten:
Babyshambles
Nneka
Das Pop
Eddie Wally
Soko

Dieptepunten:
Dolf Jansen
Hipsick
Kate Nash

Tekst: Rene Jol
Foto: geleend van "debeschaving.nl" (zo'n geweldige foto, daar kan ik niet overheen. Die foto geeft in een plaatje heel mooi de sfeer en het contrast aan van deBeschaving)


Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Stfn    Geplaatst op: 10-9-2008 13:50:58
Ik moet zeggen dat ik de teneur van het stukje een beetje negatief vind. Volgens mij heb je vorig jaar zóveel plezier gehad en viel het dit jaar een beetje tegen. Je zegt in de conclusie wel dat je een heerlijke dag hebt gehad, maar dat haal ik niet uit je verhaal. Ik hoop dat het aan mij ligt!

Van: blanbl    Geplaatst op: 10-9-2008 12:31:20
Ik lees niks over I Am Kloot, geweldige band uit Manchester

Van: hnk    Geplaatst op: 8-9-2008 12:17:59
geweldige foto!! :D

Van: Jasper    Geplaatst op: 8-9-2008 10:38:24
Als je aan het eind was teruggekomen bij C-mon & Kypski had je nog kunnen zien dat ze hun plaatjes hadden ingeruild voor de band. Erg raar dat dit niet aangekondigd stond want daardoor stond de tent hooguit voor een kwart gevuld. Maar met de mensen die er waren hebben werd er toch nog een feestje gebouwd.

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 7-9-2008 15:07:34
"Ik vind het leuke nummer" (Hit Me TV) mmmmm..

Van: Mirella    Geplaatst op: 7-9-2008 12:01:42
Fantastische foto!

Van: Jules    Geplaatst op: 7-9-2008 2:00:53
Hilarisch. Niemand had Babyshambles daadwerkelijk verwacht, komt Air Traffic niet.


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google