Pinkpop 2008: knallende headliners

print Printvriendelijke versie
6-6-2008 16:46:11
Pinkpop opperhoofd Jan Smeets heeft zijn zaakjes goed in orde. Met Rage Against the Machine, Foo Fighters en Metallica heeft hij drie gedroomde harde afsluiters. Waar eerder geen ruimte was voor metal is hij toch gezwicht wat resulteert in drie knallende dagafsluiters. Het enige taboe op Pinkpop is nog dance muziek, dit schijnt ook niet te kunnen op Pinkpop. Justice bewijst het tegendeel: een bomvolle tent die explodeert maakt de weg vrij voor Daft Punk, de band die wat mij betreft volgend jaar op Pinkpop speelt.

Uiteraard liep Graz ook dit jaar rond op het festival. Dit jaar geen Rene Jol die in verband met gezinsuitbreiding thuis zat. In plaats van Rene ging ik (Henk Kanning) voor het eerst in vier jaar weer terug naar Landgraaf. Naast het zien van een groot aantal optredens moest er ook gewerkt worden. Voor KinkFM deed ik een groot aantal interviews. De podcasts hiervan komen later nog in het bericht. Verwacht interviews met ondermeer Foo Fighters, Patrick Watson, Blood Red Shoes en Jonathan Davis.

Headliners
Metallica, Rage Against the Machine en Foo Fighters. Drie grote bands die voor een enorme impuls op de kaartverkoop zorgen. Elke dag lopen er duizenden met bandshirts van deze bands. Hondstrouw als de fans zijn wachten ze uren van tevoren voor een mooi plekje in de voorste vakken. Metallica zet met zijn eerste Pinkpop optreden duidelijk een stempel op de eerste festivaldag, met een show bomvol oude nummers ontzettend strak neergezet. De glimlach in het gezicht van James Hetfield tijdens zijn eerste ‘Oh Yeah’ is veelbetekenend. Een dag later zijn er stemproblemen bij Dave Grohl, het schreeuwen wat we zo van hem gewend zijn komt er niet echt uit. Desondanks spelen de Foo Fighters een veilige set, hoogtepuntje is misschien wel de gitaarsolo die Dave van onze eigen Jan Akkerman covert. Imponeren zo als ze een paar jaar terug op Lowlands deden zit er misschien niet in maar als dagafsluiter doen ze hun plicht. Rage Against the Machine is misschien wel de meest besproken band van dit weekend, wanneer de heren gekleed in een Guantanamo Bay outfit opkomen en de eerste tonen van ‘ Bombtrack’ klinken over het veld gaat het los, inclusief staatssecretaris Timmermans die naast me staat te hossen. Dat de mannen voor deze tour flink cashen was al duidelijk. Dat ze er echt zin in hadden mocht duidelijk zijn. Killing in the Name Of is uiteraard een gedroomde afsluiter.

Meisjes
Ze waren ruim aanwezig op Pinkpop. Jarig, in de file of kampend met geluidsproblemen. Dit jaar kon je niet om Alanis, Kate of Amy heen. Amy begon haar optreden in de stijl van die andere Amy, met flinke vertraging. Ongelofelijk want de rest van haar entourage was al lang en breed in Landgraaf toen zij nog in de file stond. Dat ze rechtstreek het podium opmoest was duidelijk zichtbaar, gehaast, gestrest werkte ze haar set af, energieloos. Jammer want op plaat bulkt ze van het talent. Als pleister op de kleine wond krijgt ze wel een gouden plaat. Alanis mocht snoepen van taart, ze is jarig en viert dit met tienduizenden anderen. Zo vlammend als ze jaren terug was is ze niet meer, voor traantjes zorgt ze nog steeds. Kate Nash had er duidelijk geen zin in, de magie lijkt wel een beetje uitgewerkt. Imponeren zoals ze op Lowlands deed zit er niet meer in. Het drukke tourschema lijkt haar wel een beetje parten te spelen.

Nederland
Goed vertegenwoordigd zijn we met Voicst, Moke en Racoon. Eerstgenoemde wist de tent af te breken. Met hun fantastische tweede plaat ‘A Tale of Two Devils’ hebben ze genoeg materiaal om een volwaardig festivaloptreden vol sterke nummers neer te zetten. Pete Philly is een leuke gast maar op eigen kracht hadden ze het makkelijk kunnen redden. Moke speelt overduidelijk te vroeg, aan het geluid van de band ligt het niet. Het optreden is goed en strak maar er mist iets van de bravoure die de band normaal wel weet te tonen. Racoon is een graag geziene gast op Pinkpop, een mooie spot midden op de dag met een zonnetje zorgde voor heel wat verhitte kopjes op en voor het podium. Het had wat spannender gekund maar hier komen ze ook goed mee weg.

Geluid
Qua geluid was het Pinkpop weekend er een van uitersten, tijdens Metallica op het zuid podium was het zeer goed, bij Bad Religion op het 3FM podium leek de geluidstechnicus te slapen, erg jammer. Het geluid op noord had sowieso vaak te kampen met kleine problemen. Ook tijdens The Verve ging het niet helemaal vlekkeloos. De ophanging van extra boxen op het zuidpodium was een welkome verassing waar in het verleden vooral met wind het geluid achter de toren moeilijk was te horen had de organisatie het dit jaar piekfijn in orde.

Security
Beveiliging, een belangrijk onderdeel van een festival, helaas liep dit niet altijd even vlekkeloos. Zo werd je op vrijdag van camping naar camping gestuurd en kwam ik midden in de nacht nog een groep Fransen tegen die geen idee hadden waar ze mochten kamperen. Ook bij de optredens ging het niet helemaal vlekkeloos. Crowdsurfers werden tijdens Rage Against the Machine onnodig hard behandeld wat afgelopen weken nog een aardige rel is geworden. Jammer want dit was totaal niet nodig en geeft een kleine smet over een probleemloos verlopen festival.

Eindoordeel
Pinkpop 2008 was een goede editie, headliners wisten wat ze te doen stond. Het weer zat mee en het veld was bomvol. Minpuntjes waren er vooral op de zondag, een klein aantal pinautomaten en te weinig dranktenten zorgden voor rijen. Misschien een tip om volgend jaar de capaciteit hiervan op te voeren. Volgend jaar mag er wat mij betreft meer dance op Pinkpop, Justice heeft bewezen dat het wel degelijk kan en blies de tent op. Met de veertigste editie van dit fijne festival in aantocht ben ik benieuwd wat Jan Smeets ons gaat bieden. Pinkpop is weer springlevend en klaar voor de jubileum editie.. kunnen Blood Red Shoes dan niet terugkeren? Helden zijn het!!


Reacties:

Naam:    E-mail:

De vierletterige naam van deze website *     

Van: Danny    Geplaatst op: 11-6-2008 23:31:29
Ventje hahaha

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 11-6-2008 17:36:12
En misschien een zak vol concertkaarten, wie zal het zeggen..

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 11-6-2008 17:35:32
Nou ik begin zo onderhand sanne d'r doorzettingsvermogen te bewonderen, wat heb die een bord voor d'r kop..

Van: sanne    Geplaatst op: 11-6-2008 16:55:53
LL en andere kaartjes win je op www.concertkaartenwinnen.nl
er is zojuist nieuwe ronde begonnen.

Van: sjaak    Geplaatst op: 10-6-2008 16:21:51
En met Groove armada, Roisin Murphy en Justice wordt toch aan de vraag van wat dance voldaan?

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 10-6-2008 12:20:40
@mr-bastard, Is dat niet erg in hokjes denken? Alleen maar dit of alleen maar dat.. Tis toch leuk als het wat meer gecombineerd word. Duidelijk dat PP voornamelijk een voedingsbodem voor gitaarmuziek is, maar als je constateerd dat het pubkiek zo uitzinnig reageerde op b.v Justice kan je toch concluderen dat er wel behoefte is aan "wat" dance op PP?

Van: mr-bastard    Geplaatst op: 9-6-2008 17:21:58
Er zijn genoeg dance-festivals in Nederland dus al je dance wilt horen ga je maar naar Mysteryland Defcon of iets dergelijks, op Pinkpop horen gitaren en versterkers

Van: bleeehschaap    Geplaatst op: 9-6-2008 10:32:20
@ Danny
Niet zo opgefokt ventje

Van: Pack    Geplaatst op: 9-6-2008 10:25:46
Oprotten met die Security, als je al geslagen wordt als jhe staat te wachten op een band terwijl je niet duwt maar geduwt wordt vindt ik gewoon NIET normaal

Van: toolhead    Geplaatst op: 9-6-2008 9:12:50
"Het enige taboe op Pinkpop is nog dance muziek, dit schijnt ook niet te kunnen op Pinkpop."
Per aflevering houdt het inderdaad niet over, maar taboe vind ik toch wel overdreven. Vanaf 1996 staan er per jaar minstens twee dance acts op de affiche, en ook regelmatig als headliner. (De eerste was The Orb, al in 1994.) In 1996 hadden ze zelfs een hele dag dance in de tent, met Chemical Brothers, Underworld, Orbital, Dave Clark en Eboman. En Prodigy als grootste afsluiter op het hoofdpodium. Kijk maar eens bij 'historie' op de pinkpop website. :)

Van: PBJ    Geplaatst op: 9-6-2008 8:36:59
Coldplay = als schijten op een koude plee zonder bril ;-)

Van: Danny    Geplaatst op: 8-6-2008 21:56:22
Pipapaulus bek dicht

Van: riton    Geplaatst op: 8-6-2008 14:48:45
VeRRassing, niet veRassing!! :-)

Van: Steven    Geplaatst op: 7-6-2008 22:51:51
Dat wordt Alpha belegeren!!:> Ga nu alvast in de rij staan voor de Pit

Van: pipapaulus    Geplaatst op: 7-6-2008 19:38:21
vraag 't dan niet

Van: danny    Geplaatst op: 7-6-2008 14:07:47
Volgens diverse sites wel.....
En als ik naar hun programma kijk kan het wel.....

Van: hnk    Geplaatst op: 7-6-2008 13:43:27
@Danny: Nee

Van: Danny    Geplaatst op: 6-6-2008 23:05:28
KLOPT HET DAT COLDPLAY OP LL STAAT????????????

Van: Beerbelly    Geplaatst op: 6-6-2008 21:16:40
Duidelijk, Henk.. Ben het helemaal met je eens dat er wel wat meer dance geprogameerd mag worden. Justice was een welkome afwisseling op al het gitaargeweld.

Van: meef    Geplaatst op: 6-6-2008 21:03:10
de weg vrij voor daft punk <3 hell fok yeah


* = Je email-adres zal niet getoond worden.
De extra vraag is toegevoegd om automatische spammers te weren.
Als je je cookies aan hebt staan, verschijnt deze vraag maar één keer.


    graz_text_logo
Nieuws
Links
Forum
 Actueel |  Archief |  Nieuwsbrief |  
[ Terug
spampoison

W3C CSS

W3C HTML 4.01

Add to Google